Data publicării: 17 iunie 2021

Ziua Mondială de Combatere a Deșertificării și Secetei este marcată în fiecare an pe data de 17 iunie, pentru a conștientiza publicul cu privire la eforturile internaționale de combatere a deșertificării. Ziua este un moment unic, pentru a reaminti tuturor că, pentru a combate degradarea terenurilor, este nevoie de o implicare puternică a comunității și cooperare la toate nivelurile.

Deșertificarea – un pericol tăcut, dar letal!

În acest an, obiectivul special stabilit pentru această zi este de a demonstra că investiția în terenuri sănătoase, ca parte a unei redresări verzi, este o decizie economică inteligentă – nu doar în ceea ce privește crearea de locuri de muncă și reconstruirea mijloacelor de trai, ci și în ceea ce privește protejarea economiilor împotriva viitoarelor crize cauzate de schimbările climatice.

Convenția Organizației Națiunilor Unite pentru combaterea deșertificării (UNCCD) va colabora cu Ministerul Mediului (MINAE) din Costa Rica, gazda monitorizării globale, pentru a încuraja gospodăriile, comunitățile, sectorul privat și țările să aibă o relație mai bună cu natura, mai ales în condițiile revenirii de după pandemia de COVID-19.

„Aproape trei sferturi din suprafața locuibilă a Pământului a fost modificată de oameni pentru a răspunde unei cereri tot mai mari de alimente, materii prime, căi de comunicații și locuințe. Remedierea ecosistemelor deteriorate atenuează schimbările climatice și susține apărarea naturii împotriva dezastrelor și a evenimentelor meteorologice extreme, cum ar fi incendiile sălbatice, seceta, inundațiile și furtunile de nisip și praf.

Evitarea pierderii terenurilor productive și a ecosistemelor naturale este acum urgentă și importantă, pentru o recuperare rapidă după pandemie și pentru garantarea supraviețuirii pe termen lung a omenirii și a planetei. Restaurarea terenurilor poate contribui în mare măsură la redresarea economică post-COVID-19. Investițiile în restaurarea terenurilor creează locuri de muncă și generează beneficii economice și ar putea oferi mijloace de trai într-un moment în care sute de milioane de locuri de muncă se pierd”, arată Ibrahim Thiaw, secretar executiv al UNCCD, în mesajul său prilejuit de această ocazie.

În Europa de Sud, Centrală şi de Est, 8% din teritoriu, aproximativ 14 milioane de hectare, indică în prezent o sensibilitate ridicată în ceea ce priveşte deşertificarea. Aceasta creşte cu peste 40 de milioane de hectare dacă se iau în considerare şi rate moderate de sensibilitate. Țările din Europa care sunt cele mai afectate sunt Spania, Portugalia, sudul Franţei, Grecia şi sudul Italiei.

Și în țara noastră fenomenul deșertificării devine tot mai evident în sudul Olteniei, precum și în unele porțiuni din Bărăgan.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: