Data public─ârii: 18 septembrie 2023
Magical morning with fog and sunshine at a river just outside Gothenburg, Sweden. View of a beautiful landscape, with trees, water, morning light.

Peste 150 de ╚Ť─âri din ├«ntreaga lume marcheaz─â ├«n fiecare an, pe 18 septembrie, Ziua Mondial─â de Monitorizare a Apei.

Apa este o surs─â extrem de important─â pentru men╚Ťinerea tuturor fiin╚Ťelor vii ╚Öi s─ân─âtoase. Putem supravie╚Ťui f─âr─â m├óncare pentru o perioad─â lung─â de timp (aproximativ trei s─âpt─âm├óni), dar f─âr─â suficient─â ap─â, chiar ╚Öi pentru o perioad─â scurt─â (aproximativ trei p├ón─â la patru zile), organismul cedeaz─â. Corpul uman este format din 60% p├ón─â la 70% ap─â.

F─âr─â ap─â nu exist─â via╚Ť─â!

Apa este at├ót de important─â ├«nc├ót o mare parte din bugetul explor─ârii spa╚Ťiului este dedicat exclusiv g─âsirii surselor de ap─â pe alte planete. O parte uria╚Ö─â din ecosistemul p─âm├óntului este, de asemenea, reprezentat─â de ap─â/mediul acvatic, cu nenum─ârate organisme dependente de aceasta. Cu toate acestea, lucruri precum poluarea apei ╚Öi schimb─ârile climatice amenin╚Ť─â sursele noastre de ap─â, motiv pentru care a devenit mai important acum ca niciodat─â s─â monitoriz─âm ├«n mod regulat corpurile de ap─â din jurul nostru.

Ini╚Ťiativa Zilei Mondiale de Monitorizare a Apei este un ├«ndemn de a tr─âi o via╚Ť─â sigur─â ╚Öi s─ân─âtoas─â, consum├ónd una dintre cele mai importante surse de supravie╚Ťuire. Dup─â cum se spune, este mai bine s─â previi dec├ót s─â vindeci. Prin testarea regulat─â a apei, este mai probabil s─â detect─âm ╚Öi s─â identific─âm o problem─â mult mai devreme. Acest lucru se traduce direct ├«n g─âsirea unei solu╚Ťii ├«nainte de a deveni prea t├órziu.

Apa se afl─â pe planeta noastr─â din timpuri imemoriale, ar─ât├óndu-ne c├ót de esen╚Ťial este pentru noi s─â avem grij─â de ea pentru noi ├«n╚Öine ╚Öi pentru genera╚Ťiile viitoare. Poluarea apei nu este o glum─â sau o ├«n╚Öel─âtorie. Datorit─â naturii interconectate a sursei cu multe dintre elementele p─âm├óntului, inclusiv aerul ╚Öi solul, trebuie s─â fim, de asemenea, con╚Ötien╚Ťi de poluarea aerului ╚Öi a solului, deoarece orice modificare ├«n elementele men╚Ťionate va afecta ╚Öi apa.

Apa este ├«ns─â╚Öi via╚Ťa. Nu ar putea exista o modalitate mai bun─â de a explica amploarea Zilei Mondiale de Monitorizare a Apei. Oamenii sunt dependen╚Ťi de sursele de ap─â nu doar pentru b─âut, ci ╚Öi pentru iriga╚Ťii, agricultur─â, electricitate ╚Öi utilizare industrial─â.

Iată și cinci lucruri pe care ar trebui să le avem mereu în vedere atunci când vorbim despre apă:

  • Cantitatea de ap─â de pe P─âm├ónt r─âm├óne aceea╚Öi. Datorit─â naturii sale ciclice, cantitatea de ap─â care a fost vreodat─â prezent─â pe P─âm├ónt a r─âmas aceea╚Öi de la ├«nceputul timpurilor.
  • Apa este un semn de via╚Ť─â. Dac─â oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â doresc s─â caute via╚Ť─â ├«n col╚Ťuri ├«ntunecate ╚Öi neexplorate ale P─âm├óntului sau spa╚Ťiului, ei vor c─âuta ap─â, deoarece toate speciile cunoscute de omenire depind de ap─â ├«ntr-un fel sau altul.
  • Doar 1% din apa de pe P─âm├ónt este ap─â potabil─â. 97% din apa de pe P─âm├ónt nu este potabil─â, 2% este prins─â ├«n ghe╚Ťari ╚Öi doar 1% este disponibil─â ├«n mod activ pentru consumul uman.
  • Apa este vital─â pentru reglarea temperaturii. Temperatura corpului uman, precum ╚Öi temperatura P─âm├óntului este reglat─â la nivelul zonelor umede.
  • Apa sfideaz─â gravita╚Ťia. Spre deosebire de multe alte lichide, apa poate sfida gravita╚Ťia, iar un prim exemplu ├«n acest sens este modul ├«n care apa c─âl─âtore╚Öte ├«n sus prin r─âd─âcinile unei plante ╚Öi prin vasele sale interioare.

Mai multe despre acest subiect pute╚Ťi afla urm├ónd WORLD WATER MONITORING DAY – September 18, 2023 – National Today

Recomandările editorilor pe aceeași temă: