Data publicării: 4 februarie 2021

Anual, pe data de 4 februarie, marcăm Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, cu scopul de implica un număr cât mai mare de persoane care să vorbească despre cancer. Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris, adoptate la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfășurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianțe puternice între cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, guverne, parteneri din industrie și mass-media în lupta împotriva cancerului.

Poluarea apelor – un factor cel puțin favorizant al cancerului!

Obiectivul acestei lupte este reducerea numărului de decese care pot fi prevenite în fiecare an prin creșterea nivelului de conștientizare și de informare cu privire la această afecțiune. Cancerului îi sunt atribuite 1 din 4 decese la nivelul Europei, și este a doua cauză de moarte prematură, 1,9 milioane de decese provocate în anul 2018, și un număr estimat de 3,45 milioane de pacienți noi.

Începând din 2019 până în 2021, sloganul sub care se desfășoară Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este: „I Am and I Will”, slogan care reprezintă un apel la acțiune, care impulsionează angajamentul personal și pune accent pe puterea acțiunilor individuale pentru a influența viitorul.

„2021 – ultimul an al campaniei „Eu sunt și voi fi” – ne arată că acțiunile noastre au un impact asupra tuturor celor din jurul nostru, în cartierele, comunitățile și orașele noastre. Și mai mult ca oricând, acțiunile noastre se simt și peste granițe și oceane. Anul acesta este un memento al puterii durabile a cooperării și a acțiunii colective. Când alegem să ne reunim, putem realiza ceea ce ne dorim cu toții: o lume mai sănătoasă și mai strălucitoare, fără cancer. Împreună, toate acțiunile noastre contează. În Ziua Mondială a Cancerului, cine ești și ce vei face?”, scrie pe www.worldcancerday.org, site-ul oficial al Organizației Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului.

În această zi, vă îndemnăm să vă reamintiți și să conștientizați faptul că atât azotații, cât și toate celelalte categorii de poluanți care ajung în apa de băut favorizează, dacă nu chiar contribuie direct, la apariția cancerului. În concluzie, fiecare dintre noi poate contribui, câtuși de puțin, la reducerea cazurilor de cancer!