Data publicării: 4 februarie 2022

Anual, pe data de 4 februarie, marcăm Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului cu scopul de a implica un număr cât mai mare de persoane care să vorbească despre cancer. Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris, adoptate la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfăşurat la 4 februarie 2000.

„Inechitatea costă vieți!”

Începând din acest an, Uniunea Internațională de Control al Cancerului și-a propus, cu ocazia zilei de 4 februarie, să lanseze un program care să se întindă pe trei ani.

„Ziua Mondială împotriva Cancerului este mai mult decât o zi în calendar. De aceea, campania noastră este construită pentru a inspira schimbarea și a determina acțiuni mult timp după ce ziua aniversară în sine va fi trecut. O campanie pe mai mulți ani înseamnă mai multă expunere și implicare, mai multe oportunități de a crește gradul de conștientizare global și, în cele din urmă, un impact mai mare. Primul pas îl vom face anul acesta, în 2022 și se concentrează pe înțelegerea și recunoașterea inechităților în îngrijirea cancerului de pe tot globul. Este vorba de a avea o minte deschisă, de a nu omite nici un fel de presupuneri și de a privi faptele concrete. Inechitatea în îngrijirea cancerului costă vieți. Oamenii care caută îngrijire pentru cancer se lovesc de bariere la fiecare pas. Venitul, educația, locația și discriminarea bazată pe etnie, gen, orientare sexuală, vârstă, dizabilitate și stil de viață sunt doar câțiva dintre factorii care pot afecta negativ îngrijirea. Decalajul afectează pe toată lumea, inclusiv pe tine și pe cei dragi. Aceste bariere, însă, nu sunt turnate în piatră. Ele pot fi schimbate.

Acesta este anul pentru a pune în discuție status quo-ul și pentru a ajuta la reducerea stigmatizării; să ascultăm perspectivele persoanelor care trăiesc cu cancer și ale comunităților lor și să lăsăm acele experiențe trăite să ne ghideze gândurile și acțiunile.
Așa putem începe să ne imaginăm un mod mai bun de a face lucrurile și să construim o viziune mai corectă asupra viitorului — un viitor în care oamenii trăiesc o viață mai sănătoasă și au acces mai bun la servicii de sănătate, indiferent de locul în care se nasc, cresc, îmbătrânesc, aleg să lucreze sau să trăiască”.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: