Data public─ârii: 16 septembrie 2022

La 16 septembrie este marcat─â ├«n toat─â lumea Ziua interna┼úional─â pentru protec┼úia stratului de ozon. ├Än acest an, genericul sub care se ├«nscrie aniversarea este ÔÇ×Cooperare global─â pentru protejarea vie╚Ťii pe P─âm├óntÔÇŁ.

Gestionarea gunoiului de grajd ÔÇô o contribu╚Ťie la conservarea ozonului

├Än aceast─â dat─â, ├«n 1987, a fost semnat Protocolul de la Montreal privind interzicerea substan┼úelor care diminueaz─â stratul de ozon, numite clorofluorocarburi (CFC) care provin din sistemele de r─âcire ale frigiderelor ┼či aparatelor de aer condi┼úionat, din spray-uri, din procesele de fabrica┼úie a spumelor industriale ┼či din procesele de sp─âlare a metalelor ┼či a componentelor electronice. Protocolul a intrat ├«n vigoare la 1 ianuarie 1989.

Ultimul amendament i-a fost adus prin Amendamentul de la Kigali, Rwanda, adoptat la 15 octombrie 2016 – ├«n vederea elimin─ârii progresive a hidrofluorocarburilor (HFC), gaze cu efect de ser─â cu poten┼úial puternic de ├«nc─âlzire climatic─â ┼či d─âun─âtoare mediului ÔÇô ╚Öi care a intrat ├«n vigoare la 1 ianuarie 2019.

Protocolul de la Montreal a pus cap─ât uneia dintre cele mai mari amenin╚Ť─âri cu care s-a confruntat vreodat─â omenirea ├«n ansamblu: epuizarea stratului de ozon. C├ónd lumea a aflat c─â gazele care epuizeaz─â stratul de ozon, folosite ├«n aerosoli ╚Öi ├«n r─âcire, creau o gaur─â ├«n cer, s-a unit. Oamenii au ar─âtat c─â multilateralismul ╚Öi cooperarea global─â eficient─â au func╚Ťionat ╚Öi au eliminat treptat aceste gaze. Acum stratul de ozon se vindec─â, permi╚Ť├óndu-i din nou s─â protejeze omenirea de radia╚Ťiile ultraviolete ale soarelui. Aceast─â ac╚Ťiune a protejat milioane de oameni de cancerul de piele ╚Öi cataract─â de-a lungul anilor de atunci. A permis ecosistemelor vitale s─â supravie╚Ťuiasc─â ╚Öi s─â prospere. A protejat via╚Ťa pe P─âm├ónt. ╚śi a ├«ncetinit schimb─ârile climatice: dac─â substan╚Ťele chimice care epuizeaz─â stratul de ozon nu ar fi fost interzise, ne-am g├óndi la o cre╚Ötere a temperaturii globale cu ├«nc─â 2,5┬░C p├ón─â la sf├ór╚Öitul acestui secol. Aceasta ar fi fost o catastrof─â.

Chiar dac─â nu ├«n aceea╚Öi m─âsur─â ca produc─âtorii de substan╚Ťe frigorifice, ╚Öi cresc─âtorii de animale au contribu╚Ťia lor la la cre╚Öterea temperaturii globale. O parte dintre gazele eliberate de animale ╚Öi ├«ngr─â╚Ö─âminte chimice au efect de ser─â. La fel ╚Öi gazele rezultate ├«n urma ferment─ârii necorespunz─âtoare a gunoiului de grajd. De aceea, ├«n aceast─â zi ar trebui s─â ne g├óndim c─â respect├ónd normele privind colectarea, compostarea ╚Öi aplicarea gunoiului de grajd, particip─âm, at├ót c├ót putem, la conservarea stratului de ozon.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: