Data publicării: 16 septembrie 2022

La 16 septembrie este marcată în toată lumea Ziua internaţională pentru protecţia stratului de ozon. În acest an, genericul sub care se înscrie aniversarea este „Cooperare globală pentru protejarea vieții pe Pământ”.

Gestionarea gunoiului de grajd – o contribuție la conservarea ozonului

În această dată, în 1987, a fost semnat Protocolul de la Montreal privind interzicerea substanţelor care diminuează stratul de ozon, numite clorofluorocarburi (CFC) care provin din sistemele de răcire ale frigiderelor şi aparatelor de aer condiţionat, din spray-uri, din procesele de fabricaţie a spumelor industriale şi din procesele de spălare a metalelor şi a componentelor electronice. Protocolul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1989.

Ultimul amendament i-a fost adus prin Amendamentul de la Kigali, Rwanda, adoptat la 15 octombrie 2016 – în vederea eliminării progresive a hidrofluorocarburilor (HFC), gaze cu efect de seră cu potenţial puternic de încălzire climatică şi dăunătoare mediului – și care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Protocolul de la Montreal a pus capăt uneia dintre cele mai mari amenințări cu care s-a confruntat vreodată omenirea în ansamblu: epuizarea stratului de ozon. Când lumea a aflat că gazele care epuizează stratul de ozon, folosite în aerosoli și în răcire, creau o gaură în cer, s-a unit. Oamenii au arătat că multilateralismul și cooperarea globală eficientă au funcționat și au eliminat treptat aceste gaze. Acum stratul de ozon se vindecă, permițându-i din nou să protejeze omenirea de radiațiile ultraviolete ale soarelui. Această acțiune a protejat milioane de oameni de cancerul de piele și cataractă de-a lungul anilor de atunci. A permis ecosistemelor vitale să supraviețuiască și să prospere. A protejat viața pe Pământ. Și a încetinit schimbările climatice: dacă substanțele chimice care epuizează stratul de ozon nu ar fi fost interzise, ne-am gândi la o creștere a temperaturii globale cu încă 2,5°C până la sfârșitul acestui secol. Aceasta ar fi fost o catastrofă.

Chiar dacă nu în aceeași măsură ca producătorii de substanțe frigorifice, și crescătorii de animale au contribuția lor la la creșterea temperaturii globale. O parte dintre gazele eliberate de animale și îngrășăminte chimice au efect de seră. La fel și gazele rezultate în urma fermentării necorespunzătoare a gunoiului de grajd. De aceea, în această zi ar trebui să ne gândim că respectând normele privind colectarea, compostarea și aplicarea gunoiului de grajd, participăm, atât cât putem, la conservarea stratului de ozon.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: