Data publicării: 7 aprilie 2020

În fiecare an, data de 7 aprilie marchează Ziua Internațională a Sănătății. Această zi a fost aleasă încă din anul 1948 drept data în care oamenii de pe întreaga Planetă să se gândească la ceea ce pot face pentru ca sănătatea oamenilor să fie mai bine protejată, mai bine îngrijită.

În acest an, această temă este cu atât mai actuală în condițiile în care Ziua mondială a Sănătății este sărbătorită în cea mai gravă pandemie din ultimele decenii și cu atât mai mult trebuie să le fim cu toții recunoscători!

„Mulțumiți asistentelor medicale”, îndeamnă OMS

În acest an, Organizația Mondială a Sănătății a hotărât ca genericul sub care să se desfășoare manifestările să fie legat de aprecierea activității asistentelor medicale și a moașelor. Iar soarta a făcut ca lucrurile să se petreacă astfel încât importanța muncii lor să devină evidentă și vizibilă pentru toată lumea.

„Asistentele medicale sunt în fruntea celor care dau răspunsul COVID-19: oferirea de tratament și îngrijire de înaltă calitate, cu respect, conducând dialogul comunitar pentru a aborda temerile și, în unele cazuri, adunând datele pentru studii clinice. Pur și simplu, fără asistente, nu ar exista nici un răspuns!”, se arată în mesajul OMS.

Totodată, în același mesaj oamenii sunt îndemnați să își arate recunoștința și aprecierea față de munca asistentelor medicale: „Asistente medicale, moașe și alți angajați din sistemul medical se află în prima linie a luptei împotriva COVID-19. Ia-ți un moment din timpul tău pentru a le mulțumi și a le arăta aprecierea ta. Distribuie fotografii și videoclipuri cu asistente, moașe sau alte cadre medicale și pacienți, explicând de ce munca lor este vitală, pe platformele de social media la #SupportNursesAndMidwives și #COVID19”, cheamă OMS.

Dincolo de tema din acest an, ziua de 7 aprilie ar trebui să reprezinte pentru fiecare dintre noi un prilej de reflecție asupra modalităților de a ne păstra sănătatea, nouă și celor din jurul nostru. Iar printre modalitățile de a realiza acest lucru este și păstrarea calității apei de băut prin înlăturarea poluării cu nitrați a pânzei freatice!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: