Data publicării: 11 iulie 2022

În fiecare an, în data de 11 iulie, este sărbătorită Ziua mondială a populaţiei. Marcată pentru prima oară în 1989, la recomandarea Consiliului Director al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Ziua mondială a populaţiei a fost aleasă ca urmare a atingerii, la acea dată, a nivelului de cinci miliarde a populaţiei globale, la 11 iulie 1987.

 

Anul acesta vom ajunge la 8 miliarde

Ziua mondială a populației are ca scop conștientizarea generală a diverse probleme ale populației, cum ar fi importanța planificării familiale, egalitatea de gen, sărăcia, sănătatea maternă, drepturile omului etc.

În acest an se estimează că populația Planetei va atinge cifra de 8 miliarde de locuitori. 61% din populaţia globală trăieşte în Asia (4,7 miliarde), 17% în Africa (1,3 miliarde), 10% în Europa (750 milioane), 8% în America Latină şi Caraibe (650 milioane), iar restul de 5% în America de Nord (370 milioane) şi Oceania (43 milioane). China (1,44 miliarde) şi India (1,39 miliarde) rămân cele două mari ţări, ambele cu peste un miliard de oameni, reprezentând 19% şi 18% din populaţia lumii. În jurul anului 2027, se preconizează că India va depăşi China ca număr de populaţie.

Potrivit estimărilor Diviziei ONU pentru Populaţie, populaţia lumii crește cu aproximativ 83 de milioane de oameni în fiecare an. Chiar presupunând că nivelul fertilităţii va continua să scadă, populaţia globală va fi de 8,6 miliarde în 2030, de 9,8 miliarde în 2050 şi de 11,2 miliarde în 2100, conform proiecţiei de variantă medie.

Anul acesta genericul manifestărilor este „O lume de 8 miliarde: către un viitor rezilient pentru toți – Valorificarea oportunităților și asigurarea drepturilor și opțiunilor pentru fiecare”.

Urbanizarea excesivă, lipsa educației și a posibilităților de planificare familială în multe regiuni ale lumii sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă populația. Implicațiile, în economie, mai ales, sunt determinante!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: