Data publicării: 3 martie 2023

La 20 decembrie 2013, la cea de-a 68-a sesiune, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (UNGA) a proclamat ziua de 3 martie – data semnării Convenției privind comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție a faunei și florei sălbatice (CITES), în 1973 – drept Ziua mondială ONU pentru fauna sălbatică. CITES este un tratat multilateral semnat de 182 de țări și Uniunea Europeană, ale cărui prevederi protejează peste 38.000 de specii de animale și plante.

Ocrotirea faunei sălbatice – parte a echilibrului ecologic

Pentru 2023, tema aleasă este reprezentantă de „Parteneriate pentru conservarea vieții sălbatice”. Acest an este dedicat tuturor oamenilor care au contribuit în ultimii 50 de ani la conservarea speciilor pe cale de dispariție, cu speranța că numărul celor implicați va crește.

Pentru sănătatea speciei noastre este important ca astfel de parteneriate să fie susținute, la fel ca și crearea unor noi colaborări care să promoveze sustenabilitatea și biodiversitatea. Aceste parteneriate sunt esențiale atât la nivelul organizațiilor internaționale cât și local, în fiecare țară și comunitate în parte.

Fauna și flora sălbatică reprezintă cel mai important rezervor de biodiversitate de pe Planetă. Existența lor este garantul conservării unei rezerve genetice, atât de necesară unei existențe firești a vieții, sub toate formele ei.

Important de precizat este și faptul că o mare parte dintre aspectele existenței noastre cotidiene este legată, chiar dacă nu ne dăm seama, de fauna și flora sălbatică. Astfel, majoritatea polenizatorilor, ca să dăm doar acest exemplu, sunt insecte sălbatice.

Păstrarea unei faune sălbatice numeroase, diversificate și echilibrate este echivalentă cu asigurarea unui echilibru ecologic în întreaga natură, lucru care nu poate fi decât în beneficiul nostru!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: