Data publicării: 22 mai 2023
School of Tuna Fish near the sea reef in aquarium

Ziua Internațională pentru Diversitate Biologică (sau Ziua Mondială a Biodiversității) este marcată anual pe 22 mai pentru a creşte gradul de înţelegere şi de conştientizare a problemelor legate de biodiversitate. De la desemnarea sa de către al doilea Comitet al Adunării Generale a ONU, în 1993, până în 2000, a avut loc pe 29 decembrie pentru a celebra ziua în care Convenția privind diversitatea biologică a intrat în vigoare. La 20 decembrie 2000, data a fost schimbată, pentru a comemora adoptarea Convenției pe 22 mai 1992, la Summit-ul Pământului de la Rio.

Biodiversitatea înseamnă sănătate și resurse

Deși fiecare Zi a Biodiversității are o semnificație specială, anul acesta, Ziua Biodiversității,aduce cu sine un sentiment reînnoit de speranță odată cu adoptarea Cadrului Global pentru Biodiversitate Kunming-Montreal, la cea de-a 15-a Conferință a Părților a Convenției ONU asupra Diversității Biologice (COP 15).

Pentru a marca această realizare istorică, propunerea pentru tema din acest an este „De la acord la acțiune: reconstruirea biodiversității”, care se bazează pe rezultatele COP 15. Acum că lumea are Cadrul global pentru biodiversitate Kunming-Montreal (acord), accentul trebuie să se mute rapid către punerea acestuia în practică (acțiunea)..

Diversitatea biologică este adesea înțeleasă în termeni de mare varietate de plante, animale și microorganisme, dar include și diferențe genetice în cadrul fiecărei specii – de exemplu, între varietăți de culturi și rase de animale – și multitudinea ecosistemelor (zone umede, păduri, deșert, peisaje agricole) care găzduiesc o multitudine de tipuri de interacțiuni între componenetele acestora (componenta vie: oameni, plante, animale și componenta abiotică).

Resursele diversității biologice sunt pilonii pe care construim civilizațiile. Peștii furnizează 20% din proteinele animale pentru aproximativ 3 miliarde de oameni. Peste 80% din dieta umană este asigurată de plante. Aproximativ 80% dintre oamenii care trăiesc în zonele rurale din țările în curs de dezvoltare se bazează pe medicamentele tradiționale pe bază de plante pentru asistența medicală de bază.
Pierderea biodiversității este o amenințare pentru toată lumea, sub numeroase aspecte, inclusiv cele care privesc sănătatea. S-a dovedit că pierderea biodiversităţii ar putea extinde zoonozele – boli transmise de la animale la oameni – în timp ce, pe de altă parte, dacă păstrăm intactă biodiversitatea, aceasta oferă instrumente excelente de luptă împotriva pandemiilor precum cele cauzate de coronavirus.

Deși există o recunoaștere tot mai mare a faptului că diversitatea biologică este un activ global de o valoare extraordinară pentru generațiile viitoare, numărul de specii la nivel global înregistrează o tendință de scădere în urma anumitor activități umane.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: