Data public─ârii: 22 martie 2021

├Än fiecare an, ├«n 22 martie, este marcat─â Ziua Mondial─â a Apei. Decizia instituirii acestei s─ârb─âtori a fost luat─â ├«n cadrul Conferin╚Ťei Na╚Ťiunilor Unite pentru Mediu ╚Öi Dezvoltare de la Rio de Janeiro, ├«n data de 22 decembrie 1992. Din anul 1993, este marcat─â ┼či ├«n Rom├ónia.

ÔÇ×Pre╚Ťuim apaÔÇŁ ÔÇô tema anului 2021

Sloganul sub care este marcat─â Ziua Mondial─â a Apei ├«n anul acesta este ÔÇ×Pre╚Ťuim apaÔÇŁ, subliniind valoarea de mediu, social─â ╚Öi cultural─â pe care oamenii o acord─â apei. Site-ul oficial al campaniei poate fi consultat AICI.

Campania se desf─â╚Öoar─â pe re╚Ťelele de socializare ╚Öi ├«╚Öi propune s─â genereze conversa╚Ťii, s─â adune opinii ╚Öi comentarii de la oameni din ├«ntreaga lume despre ap─â ╚Öi ce ├«nseamn─â aceasta pentru ei. Scopul este de a ├«n╚Ťelege modul ├«n care oamenii apreciaz─â apa – indiferent dac─â modul ├«n care o privesc este economic, social, cultural sau de alt─â natur─â ÔÇô ╚Öi ce rol joac─â ├«n via╚Ťa lor.

Dincolo de aceasta, Ziua Mondial─â a Apei, un eveniment interna╚Ťional de con╚Ötientizare major, ├«╚Öi dore╚Öte s─â atrag─â aten╚Ťia faptului c─â apa nu este o resurs─â inepuizabil─â. ├Än acela╚Öi timp, apa este esen╚Ťial─â pentru ├«ns─â╚Öi existen╚Ťa vie╚Ťii!

Cu toate acestea, se estimeaz─â c─â 2,2 miliarde de oameni (Conform ToolKit-ului WWD 2021) tr─âiesc f─âr─â ap─â potabil─â accesibil─â ╚Öi curat─â. Consumul de ap─â contaminat─â poate duce la o serie de boli care pun via╚Ťa ├«n pericol.

Poluarea apei afecteaz─â ╚Öi via╚Ťa s─âlbatic─â. Nu numai oamenii necesit─â acces la ap─â curat─â. ├Än fiecare an, nenum─ârate animale mor ca urmare a polu─ârii apei. Poluarea poate ap─ârea ├«n mai multe moduri, de la gunoi fizic la scurgeri de substan╚Ťe chimice, ceea ce face ca apa s─â devin─â toxic─â pentru animalele care depind de ea, fie pentru b─âut, fie ca habitat. ├Än acest context, poluarea cu azot provenind din agricultur─â ╚Öi zootehnie este una dintre cele mai frecvente forme de afectare a corpurilor de ap─â. Rezultatele sunt de intensit─â╚Ťi diferite, merg├ónd de la sc─âderea calit─â╚Ťii apei p├ón─â la unele deosebit de grave, culmin├ónd cu moartea unor nou-n─âscu╚Ťi.

De asemenea, poluarea apelor cu azot provoac─â eutrofizarea, fenomen care are drept consecin╚Ť─â ├«nmul╚Ťirea unor anumite categorii de alge. Efectele sunt devastatoare asupra faunei acvatice, precum ╚Öi a celei din zonele adiacente cursurilor de ap─â.

Este un bun prilej să devenim mai solidari și să prevenim acest fenomen, apărând împreună apa noastră!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: