Data publicării: 22 martie 2023

Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua Mondială a Apei. Începând cu anul 1993, această zi a fost marcată, în fiecare an, și în România.

„Să accelerăm schimbarea!”

În acest an, genericul sub care este marcată Ziua Mondială a Apei a fost inspirat de o poveste tradițională din america precolumbiană. Se spune că o pasăre-colibri încerca să stingă un uriaș incendiu de pădure ducând în cioc câteva picături de apă. Atunci când a fost întrebată cum crede că poate stinge astfel incendiul din pădure, aceasta a răspuns: ”Eu îmi fac partea mea. Fiecare picătură contează!”.

Tot astfel, sub genericul „Să accelerăm schimbarea!”, organizația Națiunilor Unite pentru apă îl îndeamnă pe fiecare dintre noi: „Fă schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume! Fiecare picătură/gest contează! Viitorul planetei depinde de noi!”.

Prin intermediul site-ului dedicat Zilei Mondiale a Apei, www.worldwaterday.org, ONU prezintă principalele aspecte referitoare la criza mondială a apei și a salubrității și trage un semnal de alarmă referitor la faptul că în ultimele decenii au dispărut aproape jumătate din zonele umede din preajma comunităților, fapt care sporește riscul de inundații. În același timp, agricultura și industria preiau peste 80 % din disponibilul de apă dulce din lume.

Din cauza schimbărilor climatice, seceta poate afecta din ce în ce mai mult resursele de apă și aprovizionarea cu alimente. Inundațiile pot pune în pericol instalațiile de apă și de salubrizare, contaminând resursele de apă.

Pe acest fundal, UN Water apreciază că este puțin probabilă încheierea unor acorduri de cooperare între comunități învecinate privind partajarea consumului și protecția apei.

Conform aceleiași estimări, cei mai săraci și mai vulnerabili membri ai comunității sunt afectați în mod disproporționat de criză și au cel mai mult de luptat pentru a atrage atenția autorităților să-și îmbunătățească serviciile de alimentare cu apă și salubritate.

Aceste chestiuni vor fi cele de la care vor porni discuțiile și documentele din cadrul Conferinței privind apa organizată de ONU, la New York, între 22 și 24 martie 2023, primul eveniment de acest gen din ultimii aproape 50 de ani.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: