Data public─ârii: 22 martie 2023

Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua Mondială a Apei. Începând cu anul 1993, această zi a fost marcată, în fiecare an, și în România.

ÔÇ×S─â acceler─âm schimbarea!ÔÇŁ

├Än acest an, genericul sub care este marcat─â Ziua Mondial─â a Apei a fost inspirat de o poveste tradi╚Ťional─â din america precolumbian─â. Se spune c─â o pas─âre-colibri ├«ncerca s─â sting─â un uria╚Ö incendiu de p─âdure duc├ónd ├«n cioc c├óteva pic─âturi de ap─â. Atunci c├ónd a fost ├«ntrebat─â cum crede c─â poate stinge astfel incendiul din p─âdure, aceasta a r─âspuns: ÔÇŁEu ├«mi fac partea mea. Fiecare pic─âtur─â conteaz─â!ÔÇŁ.

Tot astfel, sub genericul ÔÇ×S─â acceler─âm schimbarea!ÔÇŁ, organiza╚Ťia Na╚Ťiunilor Unite pentru ap─â ├«l ├«ndeamn─â pe fiecare dintre noi: ÔÇ×F─â schimbarea pe care tu ╚Ťi-ai dori s─â o vezi ├«n lume! Fiecare pic─âtur─â/gest conteaz─â! Viitorul planetei depinde de noi!ÔÇŁ.

Prin intermediul site-ului dedicat Zilei Mondiale a Apei, www.worldwaterday.org, ONU prezint─â principalele aspecte referitoare la criza mondial─â a apei ╚Öi a salubrit─â╚Ťii ╚Öi trage un semnal de alarm─â referitor la faptul c─â ├«n ultimele decenii au disp─ârut aproape jum─âtate din zonele umede din preajma comunit─â╚Ťilor, fapt care spore╚Öte riscul de inunda╚Ťii. ├Än acela╚Öi timp, agricultura ╚Öi industria preiau peste 80 % din disponibilul de ap─â dulce din lume.

Din cauza schimb─ârilor climatice, seceta poate afecta din ce ├«n ce mai mult resursele de ap─â ╚Öi aprovizionarea cu alimente. Inunda╚Ťiile pot pune ├«n pericol instala╚Ťiile de ap─â ╚Öi de salubrizare, contamin├ónd resursele de ap─â.

Pe acest fundal, UN Water apreciaz─â c─â este pu╚Ťin probabil─â ├«ncheierea unor acorduri de cooperare ├«ntre comunit─â╚Ťi ├«nvecinate privind partajarea consumului ╚Öi protec╚Ťia apei.

Conform aceleia╚Öi estim─âri, cei mai s─âraci ╚Öi mai vulnerabili membri ai comunit─â╚Ťii sunt afecta╚Ťi ├«n mod dispropor╚Ťionat de criz─â ╚Öi au cel mai mult de luptat pentru a atrage aten╚Ťia autorit─â╚Ťilor s─â-╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťeasc─â serviciile de alimentare cu ap─â ╚Öi salubritate.

Aceste chestiuni vor fi cele de la care vor porni discu╚Ťiile ╚Öi documentele din cadrul Conferin╚Ťei privind apa organizat─â de ONU, la New York, ├«ntre 22 ╚Öi 24 martie 2023, primul eveniment de acest gen din ultimii aproape 50 de ani.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: