Data public─ârii: 22 martie 2019

Ast─âzi, 22 martie, ├«n majoritatea statelor lumii este marcat─â Ziua Mondial─â a Apei. Prima dat─â, acest eveniment a fost s─ârb─âtorit ├«n anul 1993, ca urmare a deciziei Conferin╚Ťei Na╚Ťiunilor Unite pentru Mediu ╚Öi Dezvoltare de la Rio de Janeiro, din 22 decembrie 1992.

Rom├ónia este una dintre ╚Ť─ârile care s-a aliniat statelor ce s─ârb─âtoresc aceast─â zi ├«nc─â de la prima edi╚Ťie.

De ce se celebreaz─â Ziua Mondial─â a Apei

Scopul marc─ârii unei zile speciale a apei este acela de a atrage aten╚Ťia c─â apa este o resurs─â absolut crucial─â a locuitorilor Terrei ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, este o resurs─â limitat─â ╚Öi foarte fragil─â. Conform deciziei de instituire a evenimentului, principalul obiectiv este de a aduce ├«n aten╚Ťia opiniei publice problemele legate de necesitatea protej─ârii at├ót sub aspect cantitativ, c├ót ╚Öi sub aspect calitativ a resurselor de ap─â ╚Öi de a eviden╚Ťia rolul, ├«ndatoririle ╚Öi responsabilit─â╚Ťile celor cu atribu╚Ťii ├«n ├«ntre╚Ťinerea, valorificarea ╚Öi protejarea surselor de ap─â.

├Äncep├ónd din anul 2006, fiecare aniversare a fost pus─â sub egida unui slogan. Dintre acestea amintim: ÔÇ×Ape transfrontaliere: ├«mp─âr╚Ťind apa, ├«mp─âr╚Ťind oportunit─â╚ŤileÔÇŁ (2009), ÔÇ×Ap─â curat─â pentru o lume s─ân─âtoas─â!ÔÇŁ(2010), ÔÇ×Apa ╚Öi securitatea alimentar─â: lumea este ├«nsetat─â pentru c─â noi suntem fl─âm├ónziÔÇŁ (2012) sau ÔÇ×Solu╚Ťii naturale pentru ap─âÔÇŁ ├«n 2018.

Pentru acest an, tema aleas─â este ÔÇ×Apa este un drept universal!ÔÇŁ, tocmai pentru a atrage aten╚Ťia asupra faptului c─â, la ora actual─â aproape dou─â miliarde de oameni au doar un acces limitat la sursele de ap─â potabil─â.

├Än concluzie, este necesar s─â protej─âm apa de orice surs─â de poluare╚Öi s─â o respect─âm ca pe o pre╚Ťioas─â bog─â╚Ťie natural─â, ├«n cantitate limitat─â.

Recomandărilor editorilor pe aceeași temă: