Data publicării: 13 octombrie 2020

Aproape zilnic aflăm din mass media despre tot felul de dezastre care se produc de-a lungul și de-a latul Planetei. Cutremure, uragane, inundații, erupții vulcanice și alte grozăvii devastează zeci de localități și curmă numeroase vieți. Acesta este unul dintre modurile în care Natura ne arată că oamenii sunt departe de a o putea stăpâni! Numai trăind în armonie cu natura putem preveni sau, cel puțin, limita urmările unor asemenea dezastre.

Dezastrele naturale sunt influențate de activitatea umană!

Tocmai pentru a reitera acest mesaj, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a hotărât marcarea în fiecare an a Zilei Internaționale pentru reducerea riscului dezastrelor. Inițial, în anul 1989, s-a stabilit ca această zi să fie marcată în cea de-a doua zi de miercuri a lunii octombrie. Manifestări legate de acest eveniment trebuiau să aibă loc în fiecare an în cadrul Deceniului internațional pentru reducerea dezastrelor naturale, 1990-1999.

Mai târziu, în 2009, ONU a stabilit marcarea acestei zile pe 13 octombrie.

O mare parte dintre fenomenele naturale cauzatoare de dezastre, precum furtunile, inundațiile sau, dimpotrivă, seceta, au devenit în ultimii ani din ce în ce mai violente și mai dese, au constatat oamenii de știință. Schimbările induse de om în mediul natural par a fi unul dintre principalele motive pentru care se întâmplă așa. „Ne aflăm în plin experiment necontrolat, de mari proporții, pe singura planetă pe care o avem “, se spune într-un raport prezentat în fața Adunării Generale a ONU.

În această situație, soluția este evidentă. Doar revenirea la un mod de viață pus în acord cu procesele naturale firești și care să garanteze refacerea resurselor Planetei poate să reducă numărul și intensitatea dezastrelor naturale.

O altă componentă pentru reducerea urmărilor dezastrelor o reprezintă conștientizarea riscurilor și pregătirea oamenilor pentru a le face față.

La cea de-a treia Conferință mondială a ONU privind reducerea riscului de dezastre, care a avut loc în martie 2015, în Sendai, Japonia, comunitatea internațională a fost avertizată că dezastrele afectează cel mai mult la nivel local, având un mare potențial de a provoca pierderi de vieți omenești și serioase probleme sociale și economice. Dezastrele cu debut brusc generează deplasarea a milioane de oameni în fiecare an. Protocolul adoptat cu această ocazie, care stabilește șapte obiective precise, cuprinse în patru categorii, a devenit un cadru de acțiune pentru întreaga Planetă.

Între acestea, asigurarea unei calități bune a apelor și existența unor mijloace de intervenție rapidă și eficientă atunci când aceasta este primejduită, este un obiectiv prioritar.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: