Data publicării: 3 februarie 2020

Zonele umede, adică acele zone unde apele puțin adânci alternează cu zone de pământ care sunt adesea inundate, precum sunt mlaștinile, luncile inundabile și zonele de baltă, sunt considerate un adevărat motor al vieții și biodiversității. În aceste zone procesele biologice și ecologice se desfășoară la parametri maximi. Dar, în același timp, aceste zone sunt cele mai supuse riscurilor produse de eutrofizare, principalul rezultat al poluării apelor cu azot!

Delta Dunării și Comana – cele mai importante situri Ramsar din România

Încă din 2 februarie 1971 în orașul Ramsar, din Iran, a fost semnată Convenția Internațională asupra Zonelor Umede de Importanță Mondială, cunoscută și sub denumirea de Convenția Ramsar. Ulterior, Convenția a fost amendată prin Protocolul de la Paris din 3 decembrie 1982.

Această zi a fost marcată pentru prima dată în 1997. De atunci, agențiile guvernamentale, organizațiile nonguvernamentale și grupuri de la nivelul comunităților au celebrat Ziua mondială a zonelor umede prin organizarea de evenimente menite să atragă atenția publică asupra importanței zonelor umede și să promoveze conservarea și folosirea lor inteligentă și rațională.

În prezent, 170 de state sunt părți semnatare ale Convenției Ramsar, iar la nivel mondial 2.341 de zone umede fac parte din lista siturilor Ramsar. Suprafața lor acoperă peste 225 de milioane de hectare. România a aderat la Convenție prin Legea nr. 5 din 25 ianuarie 1991. Pe teritoriul țării noastre se află 19 zone umede de interes mondial, ce acoperă circa 1,16 milioane de hectare. Dintre ele, cele mai cunoscute sunt Delta Dunării și Zona Comana, supranumită și Delta Neajlovului.

Aceste zone deși oferă servicii de o valoare inestimabilă pentru sănătatea oamenilor, a mediului în general, sunt deosebit de sensibile la poluare, mai ales la aceea cu azot. De aceea, este foarte important de a înlătura pericolul acesta.

Una dintre căile pe care putem face acest lucru este respectarea strictă a prevederilor Codului de Bune Practici Agricole (CBPA)!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: