Data publicării: 28 aprilie 2021

„Anticipați, pregătiți-vă și răspundeți la crize – Investiți acum în sisteme de securitate și sănătate, reziliente la locul de muncă!” – acesta este sloganul sub care Organizația Internațională a Muncii (ILO) va marca săptămâna aceasta Ziua Internațională a Securității și Sănătății la locul de muncă. Această zi este aniversată în fiecare an, pe data de 28 aprilie.

Pandemia COVID-19 a avut efecte profunde peste tot

„Pandemia COVID-19 a făcut ca guvernele, angajatorii, lucrătorii și populația generală să se confrunte cu provocări fără precedent în ceea ce privește virusul și numeroasele efecte pe care le-a avut asupra muncii. Ziua mondială pentru securitate și sănătate la locul de muncă se va concentra pe strategiile de consolidare a sistemelor naționale de securitate și sănătate în muncă (SSM) pentru a crește rezistența, pentru a face față crizelor, acum și în viitor, pe baza lecțiilor învățate și a experiențelor câștigate în toată lumea, în ultimul an.”, se spune în comunicatul ILO.

De când a apărut ca o criză globală, la începutul anului 2020, pandemia COVID-19 a avut efecte profunde peste tot. Pandemia a atins aproape toate aspectele lumii muncii, de la riscul transmiterii virusului la locurile de muncă, până la riscurile de securitate și sănătate în muncă (SSM) apărute ca urmare a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului. Trecerea la noi forme de aranjamente de lucru, cum ar fi creșterea pe scară largă a telemuncii, au prezentat, de exemplu, multe oportunități pentru lucrători, dar au prezentat și riscuri potențiale de SSM, inclusiv riscuri psihosociale.

Ziua mondială pentru securitate și sănătate la locul de muncă în 2021 se concentrează pe valorificarea elementelor unui sistem de SSM așa cum este stabilit în Convenția cadru pentru securitatea și sănătatea în muncă, nr. 187/2006. Raportul ce va fi lansat astăzi, la Geneva, examinează modul în care criza actuală demonstrează importanța consolidării acestor sisteme de SSM, inclusiv a serviciilor de sănătate a muncii, atât la nivelul fiecărei țări, cât și la nivel de întreprindere.

ILO va profita de această ocazie pentru a crește gradul de conștientizare și a stimula dialogul cu privire la importanța investițiilor în sistemele de SSM rezistente, bazându-se atât pe exemple regionale, cât și pe cele de țară în atenuarea și prevenirea răspândirii COVID-19 la locul de muncă.

Iar fermierilor noștri le reamintim:„SARS- CoV-2 este activ! Nu renunțați la măsurile de protecție și alegeți să vă vaccinați. Doar astfel vom putea, cu toții, să revenim la timpuri normale!”

Recomandările editorilor pe aceeași temă: