Data publicării: 30 septembrie 2022

În fiecare an, la 1 octombrie, este marcată Ziua internaţională a persoanelor vârstnice. Această sărbătoare a fost instituită la 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în baza Rezoluţiei nr. 45/106. Sărbătoarea vârstnicilor a fost iniţiată în 1982, prin elaborarea unui Plan internaţional de acţiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă, adoptat de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea şi aprobat de către Adunarea Generală a ONU.

Îmbătrânirea populației este o realitate palpabilă!

Îmbătrânirea populației este un fenomen care ia din ce în ce mai multă amploare în ultima perioadă. În 2018 a fost prima dată când, la nivel mondial, numărul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani a fost mai mare decât numărul copiilor sub 4 ani. Trendul se păstrează în continuare. Potrivit ONU, la nivel mondial, populaţia de peste 60 de ani este estimată să ajungă la 1,4 miliarde în 2030. La nivel european, speranţa de viaţă atinge valoarea medie de 81 de ani la femei şi 75 de ani la bărbaţi. Uniunea Europeană, în ansamblu, se confruntă cu o îmbătrânire a populaţiei. Potrivit prognozelor, până în anul 2050, aproape 30% din cetăţeni vor avea vârsta de 65 de ani sau peste acest prag. Mai mult, se estimează că procentul persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani va depăşi 12% din populaţia totală, după cum arată un studiu demografic publicat în anul 2015 de Oficiul European de Statistică.

În țara noastră, fenomenul este la fel de vizibil. Într-un singur an, din ianuarie 2020 până în ianuarie 2021, numărul persoanelor de peste 65 de ani raportat la cel al tinerilor de până la 15 ani a crescut de la sub 121 la 100 până la 124 la 100.

În agricultură îmbătrânirea populației este reflectată în datele statistice. Peste o treime dintre conducătorii de exploatații agricole din România au vârsta de peste 65 de ani.

Aceste realități ar trebui să ne determine să ne gândim la noi modalități de a face ca viața să fie mai ușoară și mai plăcută pentru părinții și bunicii noștri. Iar una dintre căi este și aceea de a păstra mediul cât mai curat!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: