Data publicării: 19 martie 2020

În fiecare an, pe data de 21 martie, în aproape 200 de state ale lumii este marcată Ziua Internațională a Pădurilor. Această sărbătoare a fost instituită de ONU în anul 2012, ca urmare a succesului pe care l-a înregistrat stabilirea anului 2011 ca Anul Internațional al Pădurilor.

Pădurile – un factor cheie pentru lupta împotriva schimbărilor climatice!

În acest an, Ziua internațională a Pădurilor se aniversează sub genericul „Pădurea și biodiversitatea – prea prețioase pentru a le pierde!”.

Scopul principal pentru care ONU a instituit această aniversare îl reprezintă creşterea gradului de conştientizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare.

ONU recomandă statelor membre să organizeze acţiuni pentru reconstituirea pădurilor de toate tipurile, prin organizarea unor campanii de plantare a arborilor.

Pădurile acoperă aproximativ o treime din suprafața de uscat a Planetei şi exercită funcţii vitale pentru întreaga planetă. Aproximativ 1,6 miliarde de oameni (inclusiv peste 2.000 de culturi indigene) depind de păduri. Pădurile găzduiesc cele mai diverse ecosisteme biologice de pe uscat, adunând peste jumătate din speciile terestre de animale, plante şi insecte. Ele joacă un rol-cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice şi contribuie la menţinerea echilibrului de oxigen, de dioxid de carbon şi a umidităţii din aer.

Totuşi, în ciuda tuturor acestor beneficii ecologice, economice, sociale şi de sănătate aduse de păduri, anual este distrusă o mare parte a acestora. La nivel mondial, defrișările continuă într-un ritm alarmant. Conform datelor furnizate de FAO, aproximativ 13 milioane de hectare de pădure sunt distruse anual. Defrişările cauzează între 12 și 20% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, care provoacă schimbările climatice.

Conform Planului de acţiune al UE pentru păduri, ele reprezintă un domeniu important pentru Uniunea Europeană. Suprafaţa lor acoperă 37,8% din teritoriul european şi asigură existenţa a 3,4 milioane de persoane, care lucrează în silvicultură şi industriile bazate pe resurse forestiere.

În plus, UE este al doilea producător de lemn rotund industrial după Statele Unite ale Americii şi produce aproximativ 80% din pluta disponibilă la nivel mondial.

În contextul schimbărilor climatice, pădurile joacă un rol important, nu doar pentru captarea dioxidului de carbon, ci şi prin producţia de biomasă şi potenţialul pe care îl au în domeniul energiilor regenerabile. Arborii joacă și un rol deosebit de preluare a nutrienților de la adâncime mai mare, adică cei care au ajuns dincolo de adâncimea maximă a culturilor și care astfel pot ajunge în apa freatică, contribuind astfel la lupta pentru o apă curată.

Pădurile prezintă o importanță deosebită și din punct de vedere social şi cultural. Ele sunt un spațiu care permite, în special populației urbane, desfăşurarea de activităţi recreative sau benefice pentru sănătate.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: