Adunarea Generală a ONU a declarat anul 2002 drept Anul Internațional al Munților. Cu această ocazie, a desemnat ziua de 11 decembrie ca Ziua Internațională a Munților (IMD). Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) coordonează, începând din 2003, sărbătorirea anuală a Zilei Munților pentru a stimula o largă conștientizare a problemelor montane.
Super-Anul Biodiversității
Tema din acest an pentru Ziua Internațională a Muntelui (IMD) este protejarea biodiversității montane. Sub genericul „Super-Anul Biodiversității” și în contextul negocierii cadrului pentru biodiversitate post-2020, evenimentele organizate cu acest prilej vor fi axate pe celebrarea biodiversității montane și pe înțelegerea amenințărilor cu care se confruntă.
Acoperind aproximativ 22% din suprafața Pământului, munții joacă un rol important în creșterea economică sustenabilă. Munții furnizează mijloace de subzistență și asigură un trai decent pentru 915 milioane de oameni care trăiesc la munte, din întreaga lume, adică 13% din populația globală. Alte milioane de persoane beneficiază de pe urma acestei bogății naturale. Munții furnizează apă dulce, energie și hrană – resurse care vor deveni insuficiente în următoarele decenii. Totuși, în zonele muntoase se înregistrează și o incidență ridicată a sărăciei, aceste zone fiind extrem de vulnerabile în fața schimbărilor climatice, a defrișărilor, a degradării terenului și a dezastrelor naturale. Statisticile arată că o persoană din trei dintre locuitorii de la munte din țările în curs de dezvoltare este vulnerabilă în fața nesiguranței hranei și se confruntă cu sărăcie și izolare.
În România, munții acoperă aproape o treime din suprafața țării, aproximativ două milioane de români trăind în prezent în zona montană, în aproximativ 745 de localități. Tot aici găsim circa 1.350 de specii de plante și animale, dintre care 116 sunt endemice – specii care se regăsesc exclusiv într-o regiune și care necesită o atenție specială, având în vedere caracteristicile habitatului lor.
Provocarea pentru viitor, în opinia specialiștilor, este reprezentată de identificarea oportunităților durabile care pot aduce beneficii atât comunităților din zonele înalte, cât și a celor din zonele joase, precum și de ajutorul în eradicarea sărăciei fără ca prin aceasta să se aducă o contribuție la degradarea ecosistemelor fragile din munți.