Data publicării: 13 decembrie 2021

Începând din anul 2003, Organizația Națiunilor Unite (ONU), a hotărât marcarea la data de 11 decembrie a Zilei Internaționale a Munților. Aceasta după ce manifestările organizate în anul 2002, care fusese proclamat drept Anul Internațional al Munților, s-au bucurat de un succes deosebit.

Agricultura montană – un model de reziliență

Genericul sub care s-au desfășurat în acest an manifestările legate de Ziua Internațională a Munților a avut în vedere turismul montan sustenabil.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a ținut să reamintească, cu acest prilej, lumii întregi că munții găzduiesc 15% din populația Planetei. 90% dintre locuitorii munților din lume trăiesc în țări în curs de dezvoltare, unde marea majoritate trăiește sub pragul sărăciei și unul din doi se confruntă cu amenințarea insecurității alimentare.

În același timp, munții sunt locuri ideale pentru turism și trasee culturale. Turismul montan reprezintă aproximativ 15-20% din industria turismului global.
Populațiile indigene și locale din munți au cunoștințe locale unice și valoroase, tradiții și practici culturale care pot contribui la strategii eficiente de gestionare a terenurilor.
Munții contribuie la securitatea alimentară și nutrițională prin furnizarea de pământ pentru culturi, pășunat pentru animale, cursuri de apă pentru pescuit și produse forestiere non-lemnoase, cum ar fi fructele de pădure, ciupercile și mierea. Agricultura montană a fost un model de dezvoltare durabilă de secole și este în mod inerent „verde”, datorită caracterului său la scară mică și a emisiilor reduse de carbon.

Din cele 20 de specii de plante care furnizează 80 % din hrana lumii, șase își au originea și s-au diversificat în munți: porumb, cartofi, orz, sorg, roșii și mere.
Agricultura montană este în mare parte o agricultură de familie, deoarece zonele montane, cu peticele lor dispersate de teren utilizabil la diferite altitudini și condiții de pantă, sunt gestionate mai eficient de agricultura la scară mică.
Cea mai mare parte a producției agricole de munte este pentru consumul familiei, jucând un rol cheie în asigurarea securității alimentare a gospodăriilor.
Producția și comercializarea produselor montane de mare valoare pot stimula economiile montane locale. Mijloacele de subzistență montane tind să fie foarte diversificate și aceasta s-a dovedit a fi o cheie pentru reziliență. Unii membri ai familiei pot lucra în agricultură, silvicultură, acvacultură sau creșterea animalelor și pot fi angajați în mod regulat sau sezonier sau chiar în străinătate, au arătat studiile FAO.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: