Data publicării: 3 iulie 2020

În fiecare an, în prima săptămână a lunii iulie este sărbătorită în întreaga lume Ziua Internațională a Cooperativelor. Sărbătorirea acestei zile a fost stabilită prin Rezoluția 47/90 din 1992 a Adunării Generale a ONU.

Cooperativele nu sunt nicidecum o idee învechită!

Cea mai veche înregistrare a unei cooperative a avut loc pe 14 martie 1761 la Fenwick, în Scoţia, unde ţesătorii locali au început să vândă, la reducere, conţinutul unui sac de fulgi de ovăz.

Prima afacere modernă de cooperare a fost stabilită în 1844, de un grup de circa 28 de artizani care lucrau în fabricile de bumbac din oraşul englez Rochdale. Aceşti artizani englezi sunt consideraţi prototipul societăţii cooperative moderne şi fondatorii Mişcării Cooperatiste.

În prezent se estimează că sectorul cooperatist are aproximativ un miliard de membri, la nivel mondial. Cooperativele angajează, direct sau indirect, 250 de milioane de oameni din întreaga lume. Cele mai mari 300 de cooperative din lume au o cifră de afaceri globală estimată la peste 2,53 trilioane de dolari americani (2533,1 miliarde de euro), conform datelor Monitorului Mondial de Cooperare.

În țara noastră, din cauza modului în care sub a fost denaturată în timpul regimului comunist, ideea de cooperativă a generat respingere. De-abia în ultimii ani micii fermieri au reînceput să creeze cooperative, bazate pe principii sănătoase, așa cum sunt cele enumerate de Alianța Internațională a Cooperativelor (ICA Coop): controlul democratic al membrilor; participarea la capital a membrilor; autonomie şi independenţă; educaţie, pregătire şi informare; cooperare şi cooperaţie; preocupare faţă de comunitate.

În acest an, genericul sub care este marcată Ziua Internațională a Cooperativelor este „Să cooperăm și să invităm pe fiecare să lupte împotriva schimbărilor climatice!”.

„Nicio țară nu este imună la acest fenomen. Emisiile de gaze cu efect de seră sunt cu peste 50% mai mari decât au fost în 1990, iar încălzirea globală provoacă schimbări de lungă durată în sistemul nostru climatic. Anul acesta ne vom concentra asupra contribuției cooperativelor la combaterea schimbărilor climatice!”, se spune în mesajul ICA Coop.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: