Data publicării: 20 mai 2022

Începând cu anul 2000, în data de 22 mai se sărbătorește Ziua Internațională a Biodiversității, zi proclamată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite (ONU).

Agricultorii – un factor cheie în conservarea biodiversității

Ziua de 22 mai marchează adoptarea textului Convenției privind diversitatea biologică din anul 1992, din cadrul conferinței ce a avut loc în Nairobi. Printre principalele obiective pe care le urmărește Convenția se numără conservarea biodiversității și utilizarea sustenabilă a resurselor planetei.

România a semnat acest document încă din 5 iunie 1992. Poziționarea geografică a României, la întâlnirea Munților Carpați cu Dunărea și Marea Neagră, determină diversitatea, bogăția și unicitatea țării noastre pe plan european. România cuprinde 5 regiuni biogeografice din totalul de 11 existente în Uniunea Europeană, având cel mai mare număr de astfel de regiuni din UE.

Păstrarea biodiversității reprezintă unul dintre elementele cheie ale sustenabilității. Agricultorii, poate mai mult decât alte categorii profesionale, sunt strâns legați de existența biodiversității. Biodiversitatea înseamnă, printre altele, posibilitatea de a alege dintr-o multitudine de soiuri pentru diferite culturi. Biodiversitatea este și despre insectele polenizatoare care asigură înmulțirea plantelor și obținerea recoltelor, dar și despre posibilitatea de a asigura o hrană diversificată și sănătoasă pentru animalele din ferme.

Pe de altă parte, tot agricultorii sunt aceia care pot distruge biodiversitatea, dacă nu acționează responsabil. Utilizarea în exces sau fără a respecta normele în vigoare a pesticidelor și a fertilizanților are efecte imediate și de lungă durată sau iremediabile asupra unor întregi specii.

Duminică este momentul să medităm câteva clipe asupra acestei imense responsabilități. Apoi, să privim în jur și să ne hotărâm: dorim ca și copiii noștri să se bucure de frumusețile naturii, de bogăția oferită de ea, sau le hărăzim o lume anostă, mai săracă și bolnavă?

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: