
Odată cu creșterea populației Globului, apa a devenit o resursă tot mai importantă în viața de zi cu zi. De aceea, în data de 22 decembrie 1992, la Rio de Janeiro, în cadrul Conferinței pentru Mediu și Dezvoltare a Națiunilor Unite, ziua de 22 martie a fost aleasă pentru a marca Ziua Mondială a Apei. Această zi reprezintă un semnal de alarmă cu privire la cât de periculoasă poate fi poluarea apei și, în același timp, atrage atenția asupra absenței apei potabile în anumite zone ale lumii, problemă care pune în pericol viața oamenilor, a plantelor și a animalelor.
În România această zi este sărbătorită din anul 1993.
Apa – o componentă esențială în combaterea schimbărilor climatice!
Astăzi, se estimează că 3,6 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc în zone cu potențial limitat de apă cel puțin o lună pe an. Se preconizează că până în 2050 se va ajunge la cifre cuprinse între 4,8 și 5,7 miliarde de persoane, creând o concurență uriașă între utilizatorii de apă, care va trece și peste granițele politice.
„Dincolo de aceste aspecte, apa poate ajuta și la combaterea schimbărilor climatice”, se spune într-un comunicat oficial al Food and Agriculture Organization (FAO), organismul specializat pentru agricultură și alimentație al Națiunilor Unite. Printr-o gestionare judicioasă a apei se poate asigura dezvoltarea unor culturi care să acționeze ca un tampon în cazul schimbărilor bruște de vreme. De asemenea, suprafețele acoperite de apă au proprietatea de a face mai stabil microclimatul din jurul lor.
Pentru acest an, genericul acțiunilor organizate cu ocazia acestui eveniment este ”Apa și schimbările climatice. Efecte în agricultură”.
Îmbunătățirea gestionării apei în agricultură, domeniu care este responsabil pentru aproximativ 70% din consumul de apă, este o componentă esențială a strategiilor de atenuare și adaptare la schimbările climatice, pentru a obține securitatea alimentară locală și globală.
Limitarea încălzirii globale la 1,5°C peste nivelurile existente înainte de începerea folosirii cărbunelui în activitatea industrială, în Marea Britanie, comparativ cu 2°C, poate face, de asemenea, o diferență imensă în accesul oamenilor la apă în zonele afectate de deficiența acesteia.
„Există o nevoie urgentă de a formula politici și planuri de acțiune în domeniul apei, care să adopte o abordare integrată a schimbărilor climatice și a gestionării apei pentru a realiza Obiectivele de Dezvoltare Strategică și Acordul de la Paris”, mai arată apelul FAO
Deși majoritatea manifestărilor publice organizate cu acest prilej sub egida ONU au fost anulate din cauza epidemiei de Coronavirus, FAO invită ca sărbătorirea să fie mutată în mediul virtual. „Sărbătoriți cu noi și urmăriți contul de Twitter @FAOLandWater pentru a afla mai multe despre Ziua Mondială a Apei 2020 și modul în care FAO împreună cu partenerii Cadrului global privind deficitul de apă în agricultură (WASAG) susțin țările să facă față presiunilor induse de climă asupra resurselor de apă din agricultură”, invită reprezentanții Națiunilor Unite.
În ceea ce ne privește, invităm pe toți gospodarii care citesc editorialele noastre să acționeze responsabil, pentru păstrarea unei bune calități a apelor din pânza freatică și de suprafață!
Astfel, fiecare dintre noi ne putem manifesta ca un bun cetățean al lumii în care trăim!