Data public─ârii: 9 mai 2022

├Än fiecare an, pe data de 9 mai, locuitorii Uniunii Europene marcheaz─â Ziua Europei. Aceasta este data la care Robert Schuman, ├«n 1950, a propus ideea unei noi forme de cooperare politic─â ├«n Europa, care ar face ca r─âzboiul dintre na╚Ťiunile Europei s─â fie de neconceput. Propunerea lui Robert Schuman este considerat─â a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Doar ├«mpreun─â putem fi o for╚Ť─â!

Anul 2022 a fost declarat drept Anul European al Tineretului. ├Än consecin╚Ť─â, cea mare parte dintre ac╚Ťiunile organizate vor fi subsumate acestui generic. Un alt context general aflat ├«n centrul manifest─ârilor este r─âzboiul din Ucraina ╚Öi solidaritatea europenilor cu cet─â╚Ťenii acestei ╚Ť─âri.

├Än aceast─â zi, una dintre temele de medita╚Ťie poate fi ╚Öi modul ├«n care Rom├ónia ╚Öi rom├ónii contribuie la realizarea obiectivelor europene comune. ├Än acest context, modul ├«n care agricultorii, mari sau mici, particip─â la eforturile pentru transpunerea ├«n practic─â a strategiilor agricole, poate fi una dintre teme. Ar mai trebui ar─âtat c─â multe dintre aceste strategii au printre scopurile principale ╚Öi conservarea ╚Öi refacerea mediului. De fapt, aceasta ar fi cea mai important─â mo╚Ötenire pe care am l─âsa-o tinerei genera╚Ťii: ape curate, soluri de calitate, aer f─âr─â poluan╚Ťi, o clim─â prietenoas─â. M─âcar la fel ca cele pe care le-am primit noi!

Pentru a putea ob╚Ťine aceste rezultate este nevoie de eforturi comune, pe ├«ntregul continent. Este demonstrat faptul c─â poluarea nu cunoa╚Öte grani╚Ťe. Efectele ei trec frontierele ╚Öi se transmit, din aproape ├«n aproape, p├ón─â la distan╚Ťe foarte mari. Este valabil mai ales ├«n ceea ce prive╚Öte poluarea marilor cursuri de ap─â ori cea a atmosferei. Din p─âcate, nu mai este ceva neobi╚Önuit s─â afl─âm c─â un accident care a provocat poluarea unui r├óu ├«n centrul Europei, de exemplu, a avut efecte inclusiv asupra Deltei Dun─ârii. C├ót despre norii poluan╚Ťi care aduc diverse substan╚Ťe, buletinele meteorologice ne informeaz─â adesea.

├Än concluzie, lec╚Ťia cea mai important─â pe care ar trebui s-o recapitul─âm cu ocazia Zilei Europei este aceea c─â fiecare trebuie s─â se implice, cu c├ót poate, ├«n realizarea obiectivelor europene. Doar ├«mpreun─â putem fi o for╚Ť─â!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: