Data publicării: 24 august 2021

În contextul noilor direcții ale agriculturii românești în context european şi pentru accelerarea furnizării la timp a informaţiilor de care fermierii au nevoie, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin UMP  „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, împreună cu organizatorul, consorțiul din care fac parte Institutul Național de Cercetări Economice “Costin C. Kiriţescu” al Academiei Române (INCE), Federația Națională ProAgro, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București, Asociația Comunelor din România, precum și alte instituții, a desfăşurat ieri, 23 august 2021, workshop-ul ”Consolidarea Rețelelor de Transfer de Cunoștințe pentru prevenirea și reducerea poluării cu nitrați”, care a avut loc la Academia Română, sediul INCE.

Obiectivele evenimentului au inclus discuții cu privire la Programul de Acțiune pentru prevenirea și reducerea poluării apelor cu nitrați din surse agricole, experiența câștigată în primii 2 ani de implementare a Rețelelor de Transfer de Cunoștințe către fermieri și perspective asupra sustenabilității acestor rețele.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și echipa de management implicată în implementarea Rețelelor de Transfer de Cunoștințe, facilitatorii, departamentele financiare ale membrilor Consorțiului şi echipa de la Help-Desk-ul dedicat fermierilor.

Discuțiile au demonstrat încă o dată că rezultatele Rețelelor de Transfer de Cunoștințe, pe care Proiectul CIPN le-a creat, sunt foarte importante în informarea agricultorilor români, acestea având la bază discuții în detaliu între fermieri și specialiști, despre diversele situaţii, apărute în practica de zi cu zi, legate de implementarea bunelor practici agricole, cu accent pe prevenirea poluării cu nitraţi.

Astfel, transferul de cunoștințe către fermieri are ca direcţii principale: noile politici agricole, care dau tendințele pieței împreună cu direcțiile pentru care există finanțări, noile tehnologii și metodologii de lucru, care cresc productivitatea, şi noutățile în sustenabilitatea practicilor agricole, care protejează mediul de poluarea inerentă acestui domeniu.

Aceste cunoștințe au fost şi vor fi transmise în continuare pentru putea fructifica la maxim potențialul pe care îl are România în domeniul agricol și, totodată, pentru creşterea bunăstării fermierilor.

Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 86 de comunități locale.