Data publicării: 9 iunie 2020

Recent, Comisia Europeană a prezentat pe larg noile sale strategii, împreună cu obiectivele acestora în ceea ce privește agricultura UE. Într-un cadru mai larg, ele se subsumează ambițiosului proiect „Green Deal”, care își propune să transforme Europa într-un continent „neutru climatic” până în anul 2050.

Un rol important în atingerea tuturor obiectivelor le va reveni fermierilor.

Gunoiul de grajd – o resursă tot mai valoroasă!

Strategia „De la fermă la furculiță” (Farm to Fork, sau F2F), alături de cea privind conservarea biodiversității, au stârnit deja vii controverse. Numeroși agricultori consideră că obiectivele Comisiei Europene sunt prea ambițioase. Există însă și multe voci care le consideră nu numai realizabile, dar și o condiție a stopării modificărilor climatice și a degradării tot mai accentuate a mediului.

Concret, F2F cuprinde 27 de acțiuni, care să conducă, în următorii zece ani, până în 2030, la o scădere la jumătate a cantității de pesticide utilizate în UE. În plus, se mai vizează și o reducere cu cel puțin 20% a cantității de fertilizanți utilizată. La acest capitol, se dorește ca, în primul rând, să fie limitată folosirea îngrășămintelor chimice. „Folosirea gunoiului de grajd poate fi o parte a bioeconomiei”, a subliniat Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară. „F2F este o strategie care corelează siguranța alimentară cu sustenabilitatea”, a mai subliniat înaltul funcționar.

În acest context, managementul gunoiului de grajd capătă noi valențe. Este de așteptat ca, în câțiva ani, valoarea îngrășămintelor naturale să crească semnificativ. De aceea, a ne gândi de-acum la metode ecologice de colectare, depozitare și, eventual, prelucrare, reprezintă o dovadă de gândire vizionară!

Într-o Europă în care fertilizanții naturali vor avea un rol tot mai important în agricultură, ar fi de-a dreptul o prostie să risipim sau, mai rău, să transformăm în poluant al apelor din fântâni o resursă atât de valoroasă!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: