Data publicării: 20 martie 2023

Un raport recent al Agenției Europene de Mediu (AEM), arată că Marea Neagră, deși doar a treia ca dimensiune dintre mările Europei, se află în fruntea clasamentului în privința poluării. Conform studiilor, Marea Neagră este de două ori mai poluată decât Marea Mediterană!

Doar împreună putem opri poluarea!

Pe primul loc între materialele cu care este poluată Marea Neagră se află plasticul. Acesta, sub cele mai diverse forme – pet-uri, folii de ambalaj, fragmente de obiecte – ajunge în apă, unde plutește ani de-a rândul. Sunt tot mai dese cazurile în care în sistemul digestiv al peștilor sunt găsite fragmente întregi de plastic. Inclusiv păsările marine sunt afectate de plasticul din Marea Neagră, fie în urma ingestiei directe, fie preluându-l din peștii cu care se hrănesc. În urma înghițirii de plastic, numeroase viețuitoare marine mor din cauza rănilor provocate sistemului digestiv, spun biologii marini.

Una dintre principalele căi prin care aceste deșeuri ajung în mare este Dunărea. Conform unui calcul, anual fluviul transportă peste 1.500 de tone de plastic, adică 4,2 tone zilnic. Desigur că nu toate provin din țara noastră, dar, să nu uităm, că de la intrarea Dunării în sectorul românesc și până la vărsare, volumul ei aproape că se dublează. De aceea, este o presupunere rezonabilă că și volumul de deșeuri se apropie de această proporție.

Acest raport ar trebui să ne responsabilizeze pe fiecare dintre noi, căci de noi toți depinde să reducem amploarea fenomenului. Fiecare deșeu aruncat la întâmplare, mai ales în apropierea apelor curgătoare are destule șanse de a ajunge în Dunăre și, apoi, în Marea Neagră, unde va pluti zeci de ani sau va fi aruncat pe o plajă, unde va provoca alte probleme.

De aceea trebuie să colectăm corect deșeurile și să privim cu responsabilitate această chestiune. Căci natura, din nefericire, nu are mecanisme care să-i permită să asimileze asemenea deșeuri, așa cum o face cu cele organice. În concluzie, nu este suficient doar ca unii dintre noi să recupereze și să recicleze deșeurile de plastic. Trebuie să o facem toți. Iar pentru asta, e nevoie și de educație. Altfel copii sau nepoții noștri vor avea în loc de mare o baltă mizeră, moartă, plină de tot felul de resturi!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: