Zilele trecute AFIR a publicat Ghidul solicitantului pentru submăsura 6.3, document așteptat cu mare interes de o seamă dintre fermierii mici. Submăsura despre care vorbim, 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici se încadrează în măsura 6 din PNDR 2014 – 2020, Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor.
Ajutoare nerambursabile de câte 15.000 de euro pentru dezvoltarea fermelor
Concret, Submăsura 6.3 constă în acordarea unui sprijin forfetar nerambursabil în valoare de 15.000 de euro acelor fermieri care vor depune proiecte eligibile ce sunt selectate pentru finantare. Scopul urmărit este îmbunătăţirea managementului exploataţiei agricole de mici dimensiuni, corelată cu creşterea orientării către piaţă şi a veniturilor.
Desigur că, pentru a fi eligibile, proiectele trebuie să îndeplinească o serie de condiții, atât legate de persoana care solicită sprijinul, cât și de ferma în sine. Astfel, una dintre condițiile esențiale este ca exploatația să fi fost înregistrată cu cel puțin 24 de luni înainte de solicitarea sprijinului în Registrul Unic de Identificare – APIA și/sau în Registrul Național al Exploatațiilor – ANSVSA, ANZ, sau la Primărie, în Registrul agricol.
Sprijinul este accesibil, în egală măsură, atât celor care își desfășoară activitatea în sectorul vegetal, cât și celor care lucrează în zootehnie.
În ceea ce privește fermele zootehnice, una dintre condițiile evidențiate în mod special pentru acordarea sprijinului este ca planul de afaceri propus să prevadă și modalitatea de depozitare și gestionare a gunoiului de grajd. Astfel, solicitantul trebuie fie să construiască o platformă individuală de depozitare a gunoiului, fie să încheie un contract cu un deținător al unei amenajări pentru gestionarea gunoiului de grajd, autorizată conform normelor de mediu pentru preluare de gunoi de grajd de la terți.
Pentru calculul capacității maxime de stocare a gunoiului de grajd se utilizează Anexa nr. 10 la Ghidul Solicitantului, care preia un extras din Codul de Bune Practici Agricole pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați din surse agricole (CBPA).
Cei interesați pot găsi toate amănuntele necesare întocmirii proiectelor și depunerii cererilor în varianta on-line a ghidului, disponibilă AICI.