Data public─ârii: 29 martie 2022

Comisia European─â a prezentat la sf├ór╚Öitul s─âpt─âm├ónii trecute o serie de ac╚Ťiuni pe termen scurt ╚Öi mediu menite s─â consolideze securitatea alimentar─â ╚Öi s─â sprijine fermierii ╚Öi consumatorii din UE, av├ónd ├«n vedere majorarea pre╚Ťurilor la alimente ╚Öi a costurilor energiei ╚Öi ├«ngr─â╚Ö─âmintelor. Cre╚Öterea rapid─â a pre╚Ťurilor produselor de baz─â la nivel mondial, accelerat─â ╚Öi mai mult de invadarea Ucrainei de c─âtre Rusia, eviden╚Ťiaz─â din nou necesitatea ca agricultura ╚Öi lan╚Ťurile de aprovizionare cu alimente ale UE s─â devin─â mai reziliente ╚Öi mai sustenabile, ├«n conformitate cu Strategia ÔÇ×De la ferm─â la consumatorÔÇŁ, apreciaz─â responsabilii europeni.

Un set de m─âsuri excep╚Ťionale pentru sprijinirea agricultorilor

Comisarul pentru agricultur─â, Janusz Wojciechowski a declarat: ÔÇ×UE este o mare putere agricol─â ╚Öi ne vom asigura c─â fermierii no╚Ötri beneficiaz─â de sprijinul deplin al Comisiei pentru a r─âspunde nevoilor globale de alimente. ├Än paralel, vom depune eforturi pentru ca lan╚Ťurile noastre de aprovizionare cu alimente s─â devin─â mai sustenabile ╚Öi reziliente la viitoare crize.ÔÇŁ

Comisia a adoptat urm─âtoarele m─âsuri:

  • Un pachet de sprijin ├«n valoare de 500 de milioane EUR, recurg├ónd inclusiv la rezerva de criz─â, pentru a-i sprijini pe produc─âtorii cei mai afecta╚Ťi de consecin╚Ťele grave ale r─âzboiului din Ucraina. Pe aceast─â baz─â, statele membre ar putea furniza sprijin financiar suplimentar fermierilor.
  • Mai multe avansuri din pl─â╚Ťile directe, precum ╚Öi din m─âsurile de dezvoltare rural─â legate de suprafa╚Ť─â ╚Öi de animale, acordate fermierilor ├«ncep├ónd de la 16 octombrie 2022.
  • M─âsuri de pia╚Ť─â de tip ÔÇ×plas─â de siguran╚Ť─âÔÇŁ pentru sprijinirea pie╚Ťei c─ârnii de porc, av├ónd ├«n vedere situa╚Ťia deosebit de dificil─â a sectorului.
  • O derogare excep╚Ťional─â ╚Öi temporar─â pentru a permite produc╚Ťia pe p├órloage a oric─âror culturi ├«n scopuri alimentare sau furajere, men╚Ťin├ónd ├«n acela╚Öi timp ├«ntregul nivel al pl─â╚Ťii pentru ├«nverzire acordate fermierilor.

Comisia a propus un nou cadru temporar de criz─â, de sine st─ât─âtor, care include ╚Öi fermierii, produc─âtorii de ├«ngr─â╚Ö─âminte ╚Öi sectorul pesc─âresc. Acesta permite acordarea de ajutoare de stat fermierilor afecta╚Ťi de cre╚Öteri semnificative ale costurilor factorilor de produc╚Ťie.

Sporirea rezilien╚Ťei, prin reducerea dependen╚Ťei agriculturii europene de energie, de importuri cu consum ridicat de energie ╚Öi de importuri de hran─â pentru animale este, mai mult ca oric├ónd, o necesitate. Programul Orizont Europa va investi ├«n cercetare ╚Öi ├«n inovare pentru a ├«nlocui utilizarea ├«ngr─â╚Ö─âmintelor sintetice. Printre propunerile prezentate de Comisie se num─âr─â sporirea eficien╚Ťei de utilizare a azotului, tranzi╚Ťia la amoniacul verde pentru ├«ngr─â╚Ö─âminte ╚Öi valorificarea biomasei.

├Än concluzie, gestionarea ╚Öi valorificarea la un nivel superior a gunoiului de grajd au devenit priorit─â╚Ťi ale UE!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: