Data public─ârii: 3 noiembrie 2020

Gunoiul de grajd este, a╚Öa cum am ar─âtat ├«n numeroase r├ónduri ├«n cuprinsul acestei rubrici, o resurs─â pre╚Ťioas─â. Numai necunosc─âtorii ├«l privesc ca pe un de╚Öeu. ├Än realitate, este un fertilizant foarte valoros. Dar, pe l├óng─â destina╚Ťia de ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt, b─âlegarul poate avea ╚Öi alte utiliz─âri, care nu au leg─âtur─â cu agricultura.

├Än construc╚Ťii ╚Öi pentru ├«nc─âlzire

├Än ╚Ťara noastr─â, mai ales ├«n zonele din Sud ╚Öi din Est, exist─â o practic─â str─âveche a folosirii b─âlegarului drept material de construc╚Ťii. ├Än amestec cu paie ╚Öi lut (p─âm├ónt galben), rezult─â un material cu excelente propriet─â╚Ťi izolatoare. Acesta este fixat pe o ├«mpletitur─â de nuiele ╚Öi bine presat. Astfel rezult─â construc╚Ťiile de paiant─â. O alt─â utilizare a acestui material este sub form─â de chirpici. A╚Öa-numi╚Ťii chirpici sunt, de fapt, c─âr─âmizi realizate din acela╚Öi amestec, care se zidesc precum c─âr─âmizile obi╚Önuite, lipindu-se ├«ntre ele cu acela╚Öi material. Construc╚Ťiile rezultate, mai ales cele din paiant─â se remarc─â printr-o remarcabil─â rezisten╚Ť─â seismic─â!

Cu titlul de curiozitate vom mai nota doar c─â o variant─â a Arcului de Triumf din Bucure╚Öti, de dup─â Primul R─âzboi Mondial, a fost construit─â din paiant─â…

O alt─â utilizare, de data aceasta mult mai modern─â este aceea de surs─â de ├«nc─âlzire. Nu vom vorbi despre transformarea ├«n biogaz, respectiv despre metanizare, care este un procedeu folosit deja de mult─â vreme, cu rezultate mai mult sau mai pu╚Ťin discutabile, de╚Öi ar putea fi un subiect interesant. A existat o vreme, ├«n perioada anilor 80, c├ónd autobuzele din marile ora╚Öe foloseau drept carburant ╚Öi biogazul. Eficien╚Ťa economic─â a centralelor care produc biogaz este ├«nc─â destul de discutabil─â.

├Än schimb, ├«n ultimii c├ó╚Ťiva ani, cercet─âtorii rom├óni au pus la punct un alt procedeu care s─â valorifice c─âldura produs─â de fermentarea natural─â a gunoiului de grajd. ├Än acest caz ei nu au c─âutat s─â capteze ╚Öi s─â utilizeze drept combustibil gazele rezultate ├«n urma ferment─ârii. S-au mul╚Ťumit s─â foloseasc─â doar c─âldura care se degaj─â ├«n timpul ferment─ârii. ├Än acest scop au pus gunoiul de grajd ├«n ni╚Öte incinte ├«nchise, ├«nconjurate cu serpentine de ╚Ťevi prin care circul─â agent termic. Apoi auÔÇŁ ├«ns─âm├ón╚ŤatÔÇŁ b─âlegarul cu colonii de bacterii care produc o fermentare mai intens─â. Rezultatul a fost c─â temperatura degajat─â s-a ridicat ├«n jurul valorii de 50┬░C, suficient─â pentru a ├«nc─âlzi o ser─â pe timpul iernii.

Mai există încă numeroase alte utilizări ale gunoiului de grajd, dar am socotit că aceste două exemple, atât de diferite ca zonă de utilizare, pot constitui singure o dovadă a valorii acestei materii prime pe care unii o consideră deșeu.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: