Data public─ârii: 24 iulie 2019

Pe l├óng─â utilizarea cea mai r─âsp├óndit─â a gunoiului de grajd ca ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt organic, mai exist─â ╚Öi alte moduri ├«n care acest produs secundar poate fi valorificat ├«n gospod─ârie, a╚Öa ├«nc├ót s─â fie transformat dintr-un de╚Öeu ├«ntr-o resurs─â pre╚Ťioas─â.

ÔÇťGunoiul de grajdÔÇŁ nu este gunoi!

Una dintre utiliz─ârile tradi╚Ťionale ale b─âlegarului este ├«n construc╚Ťii. ├Änceputurile tehnologiei construc╚Ťiei cu paiant─â ╚Öi, apoi, cu chirpici, se pierd ├«n negura vremurilor. Antropologii apreciaz─â c─â ametecul de paie cu b─âlegar ╚Öi lut, numit paiant─â, este utilizat ├«nc─â de acum mai bine de 10.000 de ani. Cert este c─â ╚Öi ├«n zilele noastre, conform datelor Institutului Na╚Ťional de Statistic─â, peste 4,3 milioane de rom├óni tr─âiesc ├«n case construite din acest material.

Practic, paiele se amestec─â cu b─âlegar ╚Öi cu argil─â, se fr─âm├ónt─â bine, apoi amestecul rezultat se lipe╚Öte pe o ├«mpletitur─â de be╚Ťe sau nuiele. Dup─â uscare rezult─â un material dur, dar ╚Öi elastic, cu bune propriet─â╚Ťi izolatoare. O alt─â variant─â o constituie modelarea amestecului ├«n c─âr─âmizi, care se usuc─â separat ╚Öi se folosesc ulterior. ├Ämbinarea lor se face folosind ca liant lutul. Aceste c─âr─âmizi se numesc chirpici.

O alt─â utilizare alternativ─â a gunoiului de grajd o constituie aceea de substrat sub form─â de compost pentru producerea de ciuperci. Dup─â prelucrarea b─âlegarului ╚Öi ob╚Ťinerea compostului, acesta se introduce ├«n saci sau ├«n l─âdi╚Ťe. La suprafa╚Ť─â se ├«ns─âm├ón╚Ťeaz─â sporii ciupercilor. Prin acest─â tehnologie se pot ob╚Ťine produse de calitate, ├«n timp scurt.

╚śi locuitorii ora╚Öelor utilizeaz─â gunoiul de grajd, ╚Öi ├«nc─â ├«n cantit─â╚Ťi destul de mari. O adev─ârat─â industrie, dezvoltat─â ├«n ultimii ani, preia gunoiul de grajd ╚Öi, ├«n anumite grade de compostare ├«l combin─â cu p─âm├ónt ╚Öi nisip, realiz├ónd astfel p─âm├ónt pebtru diferite plante de ghiveci. Acest produs este deja prezent ├«n toate supermarket-urile ╚Öi magazinele de construc╚Ťii.

O alt─â utilizare, la fel de r─âsp├óndit─â, chiar dac─â pu╚Ťini sunt cei care ╚Ötiu compozi╚Ťia, este ca materie prim─â pentru fabricarea spiralelor generatoare de fum pentru alungarea ╚Ť├ón╚Ťarilor ╚Öi a altor insecte. At├ót de solicitatele produse sunt fabricate din b─âlegar, coloran╚Ťi ╚Öi eventual un liant suplimentar. A╚Öadar inscrip╚Ťia de pe ele ÔÇ×BioÔÇŁ este perfect justificat─â!