Data publicării: 1 februarie 2023

Expunerea combinată la cupru, din toate sursele, nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare pentru sănătatea populației UE, spun experții științifici ai Agenției Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA).

Cuprul este un micronutrient esențial pentru toate ființele vii, inclusiv pentru oameni. Prea mult sau prea puțin cupru în dietă poate duce la probleme de sănătate. Este prezent în mod natural în multe alimente și, de asemenea, intră în lanțul alimentar prin utilizarea sa în pesticide organice și convenționale, furaje și aditivi alimentari și ca nutrient în alimente fortificate și suplimente alimentare.

EFSA apreciază că 5 mg/zi este o doză nepericuloasă

Până de curând se estima că retenția excesivă a cuprului în organism în timp ar putea fi toxică pentru oameni, în special pentru ficat. Comitetul științific al EFSA a concluzionat că nu este de așteptat să apară reținerea de cupru la un aport de până la 5 mg pe zi și a stabilit un aport zilnic acceptabil (nivel sigur) de 0,07 miligrame per kilogram de greutate corporală pentru populația adultă. „Experții noștri în nutriție vor stabili, în urma studiului, doze acceptabile pentru grupurile de vârstă mai mici”, a precizat un responsabil EFSA.

Nivelurile de fond de cupru care apar în mod natural în alimente și ingredientele alimentare și utilizarea pe termen lung a ustensilelor și țevilor de cupru contribuie semnificativ la aport. Cu toate acestea, contribuția pesticidelor, aditivilor pentru alimente și furaje sau a îngrășămintelor este neglijabilă.

Formulele pentru sugari și formulele de alimentație în continuare contribuie semnificativ la expunerea alimentară la cupru la sugari și copii mici. Cu toate acestea, nu sunt de așteptat efecte adverse ale expunerii la cupru la copii din cauza cerințelor mai mari de nutrienți ale copiilor pentru creștere.

Într-o evaluare anterioară, experții EFSA au abordat deficiența de cupru și aporturile adecvate pentru toate grupele de vârstă.

Reamintim că produsele pe bază de cupru sunt utilizate pe scară largă în diverse formule de tratament al plantelor.

Mai multe informații găsiți urmând Total copper intakes below new safe level | EFSA (europa.eu).

Recomandările editorilor pe aceeași temă: