Data public─ârii: 21 septembrie 2022

A╚Öa cum am ar─âtat deja, din aceast─â toamn─â va fi simplificat modul de autorizare a produselor pe baz─â de microorganisme pentru utilizarea drept fertilizan╚Ťi ╚Öi pesticide. ├Än acest fel, Comisia European─â ├«n╚Ťelege s─â ofere noi instrumente pentru o agricultur─â la fel de eficient─â ├«n contextul reducerii utiliz─ârii substan╚Ťelor chimice poluante.

O variant─â inerent mai sigur─â!

Microorganismele sunt bacterii, ciuperci, viru╚Öi ╚Öi protozoare. Unele dintre ele sunt parazi╚Ťi sau agen╚Ťi patogeni ai insectelor sau altor organisme care sunt d─âun─âtori sau provoac─â boli la plante. Datorit─â propriet─â╚Ťilor lor biologice, aceste microorganisme au fost utilizate ├«n ├«ntreaga lume (inclusiv ├«n UE) de zeci de ani ├«n combaterea biologic─â a d─âun─âtorilor ╚Öi a bolilor plantelor.

Microorganismele sunt prezente ├«n mod natural ├«n mediu. Tulpinile cu cele mai bune propriet─â╚Ťi sunt cele utilizate ├«n combaterea biologic─â pentru combaterea d─âun─âtorilor ╚Öi bolilor ├«n protec╚Ťia culturilor.

Produsele biologice de protec╚Ťie a plantelor care con╚Ťin microorganisme pot fi mai pu╚Ťin eficiente dec├ót substan╚Ťele chimice deoarece, ca organisme vii, au nevoie de condi╚Ťii optime pentru a controla cu succes d─âun─âtorii. Acest lucru le face, de asemenea, ├«n mod inerent mai sigure dec├ót substan╚Ťele chimice.

Cu toate acestea, utilizarea unor astfel de alternative biologice joac─â un rol cheie ├«n agricultura ecologic─â, unde fermierii pot folosi microorganisme ca agen╚Ťi de control biologic. Microorganismele sunt, de asemenea, esen╚Ťiale pentru managementul integrat al d─âun─âtorilor (IPM), pe care fermierii trebuie s─â le foloseasc─â ├«n UE. Fermierii trebuie s─â prioritizeze ac╚Ťiunile preventive, monitorizarea ╚Öi utilizarea alternativelor biologice de protec╚Ťie a plantelor (inclusiv produse pe baz─â de microorganisme), ├«nainte de a utiliza produse chimice de protec╚Ťie a plantelor.

IPM urm─âre╚Öte, de asemenea, s─â men╚Ťin─â utilizarea pesticidelor ╚Öi a altor forme de interven╚Ťie doar la niveluri care sunt justificate din punct de vedere economic ╚Öi ecologic ╚Öi ar putea fi utilizate ╚Öi alte m─âsuri precum rota╚Ťia culturilor, selec╚Ťia soiurilor adecvate ╚Öi tehnicile de cultivare.

Agricultura ecologic─â este un sector cheie pentru agricultura UE. ├Än 2019, ├«n UE erau aproape 330.000 de fermieri ecologici, ajung├ónd p├ón─â la 20% din suprafa╚Ťa agricol─â din statele membre. ├Än plus, unul dintre obiectivele Strategiei Farm to Fork se refer─â la cre╚Öterea suprafe╚Ťelor agricole totale destinate agriculturii ecologice ├«n UE, cel pu╚Ťin 25% din terenurile agricole ale UE urm├ónd s─â fie destinate agriculturii ecologice p├ón─â ├«n 2030.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: