Data public─ârii: 20 septembrie 2022

├Äncep├ónd din luna noiembrie, vor intra ├«n vigoare noi reglement─âri menite s─â faciliteze utilizarea microorganismelor ca produse pentru protec╚Ťia plantelor, a anun╚Ťat Comisia European─â (CE). Acestea sunt subsumate strategiilor ÔÇ×De la ferm─â la consumatorÔÇŁ (Farm to fork) ╚Öi Pactul verde (Green deal).

Op╚Ťiuni organice pentru pesticidele chimice

Microorganismele au fost folosite de oameni ├«nc─â din cele mai vechi timpuri, de exemplu pentru producerea p├óinii, a br├ónzei, berii ╚Öi vinului. ├Än perioada modern─â, utiliz─ârile lor au fost extinse. Ele pot fi utilizate, de exemplu, drept componente fundamentale ale probioticelor, aditivilor alimentari/furajelor sau pentru fabricarea de substan╚Ťe active medicinale.

Microorganismele apar ├«n mod natural ╚Öi majoritatea sunt inofensive. Multe dintre ele joac─â roluri cheie ├«n ecosisteme, de exemplu prin descompunerea materiei organice din sol pentru a o face disponibil─â pentru alte organisme sau prin ├«mbog─â╚Ťirea solului cu azot atmosferic (ÔÇ×fixarea azotuluiÔÇŁ) pentru a-l face disponibil pentru plante. ├Än prezent , peste 60 de microorganisme sunt aprobate ├«n UE dup─â ce o evaluare ╚Ötiin╚Ťific─â a riscului a confirmat c─â utilizarea lor ├«n produsele de protec╚Ťie a plantelor este sigur─â.

Pentru a sprijini tranzi╚Ťia UE c─âtre sisteme alimentare durabile ╚Öi reducerea utiliz─ârii pesticidelor chimice, CE a adoptat noi reguli pentru a cre╚Öte disponibilitatea ╚Öi accesul la produsele ecologice de protec╚Ťie a plantelor.

Noile reguli vor facilita autorizarea microorganismelor pentru utilizare ca substan╚Ťe active ├«n produsele de protec╚Ťie a plantelor ╚Öi vor oferi fermierilor din UE op╚Ťiuni suplimentare pentru a ├«nlocui produsele chimice de protec╚Ťie a plantelor cu alternative mai durabile.

Stella Kyriakides, comisarul pentru s─ân─âtate ╚Öi siguran╚Ť─â alimentar─â a declarat: ÔÇ×Tranzi╚Ťia c─âtre sisteme alimentare mai durabile ├«nseamn─â g─âsirea de alternative la pesticidele chimice care s─â respecte planeta ╚Öi s─ân─âtatea. Comisia se angajeaz─â s─â faciliteze acest proces prin cre╚Öterea num─ârului de alternative biologice ╚Öi cu risc sc─âzut de pe pia╚Ť─â ÔÇô am aprobat deja 20 de alternative cu risc sc─âzut de la ├«nceputul mandatului nostru. Datorit─â acestor noi reguli, ne vom asigura c─â alternativele ecologice pot ajunge ╚Öi mai repede la fermierii no╚Ötri. Cu c├ót investim ├«n mod colectiv mai multe resurse ├«n evaluarea produselor de protec╚Ťie a plantelor, cu at├ót mai multe alternative sigure vom avea care s─â ne ajute s─â ne ├«ndeplinim angajamentul de a reduce utilizarea pesticidelor chimice cu 50 % p├ón─â ├«n 2030.ÔÇŁ

Noile reguli vor plasa propriet─â╚Ťile biologice ╚Öi ecologice ale fiec─ârui microorganism ├«n centrul procesului de evaluare ╚Ötiin╚Ťific─â a riscurilor, care trebuie s─â demonstreze siguran╚Ťa ├«nainte ca microorganismele s─â poat─â fi aprobate ca substan╚Ťe active ├«n produsele de protec╚Ťie a plantelor. Acestea ar trebui s─â accelereze autorizarea microorganismelor biologice ╚Öi a produselor de protec╚Ťie a plantelor care le con╚Ťin.

În concluzie, din luna noiembrie noi instrumente, mai curate, li se vor oferi fermierilor.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: