Data publicării: 20 septembrie 2022

Începând din luna noiembrie, vor intra în vigoare noi reglementări menite să faciliteze utilizarea microorganismelor ca produse pentru protecția plantelor, a anunțat Comisia Europeană (CE). Acestea sunt subsumate strategiilor „De la fermă la consumator” (Farm to fork) și Pactul verde (Green deal).

Opțiuni organice pentru pesticidele chimice

Microorganismele au fost folosite de oameni încă din cele mai vechi timpuri, de exemplu pentru producerea pâinii, a brânzei, berii și vinului. În perioada modernă, utilizările lor au fost extinse. Ele pot fi utilizate, de exemplu, drept componente fundamentale ale probioticelor, aditivilor alimentari/furajelor sau pentru fabricarea de substanțe active medicinale.

Microorganismele apar în mod natural și majoritatea sunt inofensive. Multe dintre ele joacă roluri cheie în ecosisteme, de exemplu prin descompunerea materiei organice din sol pentru a o face disponibilă pentru alte organisme sau prin îmbogățirea solului cu azot atmosferic („fixarea azotului”) pentru a-l face disponibil pentru plante. În prezent , peste 60 de microorganisme sunt aprobate în UE după ce o evaluare științifică a riscului a confirmat că utilizarea lor în produsele de protecție a plantelor este sigură.

Pentru a sprijini tranziția UE către sisteme alimentare durabile și reducerea utilizării pesticidelor chimice, CE a adoptat noi reguli pentru a crește disponibilitatea și accesul la produsele ecologice de protecție a plantelor.

Noile reguli vor facilita autorizarea microorganismelor pentru utilizare ca substanțe active în produsele de protecție a plantelor și vor oferi fermierilor din UE opțiuni suplimentare pentru a înlocui produsele chimice de protecție a plantelor cu alternative mai durabile.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară a declarat: „Tranziția către sisteme alimentare mai durabile înseamnă găsirea de alternative la pesticidele chimice care să respecte planeta și sănătatea. Comisia se angajează să faciliteze acest proces prin creșterea numărului de alternative biologice și cu risc scăzut de pe piață – am aprobat deja 20 de alternative cu risc scăzut de la începutul mandatului nostru. Datorită acestor noi reguli, ne vom asigura că alternativele ecologice pot ajunge și mai repede la fermierii noștri. Cu cât investim în mod colectiv mai multe resurse în evaluarea produselor de protecție a plantelor, cu atât mai multe alternative sigure vom avea care să ne ajute să ne îndeplinim angajamentul de a reduce utilizarea pesticidelor chimice cu 50 % până în 2030.”

Noile reguli vor plasa proprietățile biologice și ecologice ale fiecărui microorganism în centrul procesului de evaluare științifică a riscurilor, care trebuie să demonstreze siguranța înainte ca microorganismele să poată fi aprobate ca substanțe active în produsele de protecție a plantelor. Acestea ar trebui să accelereze autorizarea microorganismelor biologice și a produselor de protecție a plantelor care le conțin.

În concluzie, din luna noiembrie noi instrumente, mai curate, li se vor oferi fermierilor.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: