Data publicării: 11 ianuarie 2023

Recent, Agenția Federală pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) a emis un nou ghid referitor la modul în care gunoiul de grajd poate fi valorificat și gestionat astfel încât să nu polueze mediul. Vă prezentăm câteva dintre ideile promovate de autoritățile americane.

Un instrument pentru sechestrarea carbonului

„De-a lungul istoriei, oamenii care cresc animale și păsări de curte au folosit gunoi de grajd ca îngrășământ, amendament pentru sol, sursă de energie, chiar și material de construcție. Gunoiul de grajd conține multe componente utile, reciclabile, inclusiv nutrienți, materie organică, solide, energie și fibre. Cu tehnologia actuală, gunoiul de grajd poate fi folosit mai eficient și în mai multe moduri decât oricând, ceea ce ar trebui să atenueze multe dintre impacturile asupra mediului care rezultă atunci când gunoiul de grajd este tratat ca deșeu”, se arată în introducere.

Nutrienții din gunoiului de grajd au valoare reală ca îngrășământ. Valoarea îngrășământului din gunoiului de grajd crește pe măsură ce prețul îngrășămintelor comerciale crește. La fel ca îngrășământul comercial, gunoiul de grajd trebuie gestionat corespunzător pentru a evita impactul asupra mediului. Gunoiul de grajd are valoare de îngrășământ în forma sa brută; cu toate acestea, procesarea gunoiului de grajd în digestat – rezultate în stațiile de biogaz, compostare sau alte mijloace poate produce materiale care sunt mai ușor transportabile și ale căror nutrienți sunt mai ușor accesibil de către plante, mai echilibrați cu nevoile culturilor sau mai puțin predispuse la pierderi de mediu.

Pe lângă furnizarea de nutrienți pentru creșterea plantelor, aplicarea gunoiului de grajd pe terenurile de agricole îmbunătățește materia organică din sol și condițiile fizice care fac un sol potrivit pentru cultivarea culturilor. Aplicarea gunoiului de grajd pe terenurile agricole crește cantitatea de materie organică din sol, ceea ce îmbunătățește structura solului și poate crește capacitatea solului de a reține apa.

Creșterea materiei organice din sol ajută, de asemenea, la menținerea carbonului în sol („sechestrarea carbonului”) și în afara atmosferei, unde poate forma dioxid de carbon de gaz cu efect de seră. Gunoiul de grajd oferă aceste beneficii atunci când este aplicat sub formă brută sau atunci când solidele sunt aplicate după separarea solid-lichid, peletizare, ca digestat din stații de biogaz sau compostare.

Biocharul este un cărbune de carbon produs prin arderea biomasei (inclusiv gunoi de grajd) într-un mediu cu oxigen scăzut. Biochar folosit pentru a îmbunătăți solurile și pentru a stoca carbon. Când este utilizat ca amendament de sol, biocharul furnizează nutrienți într-o formă stabilă care este disponibilă plantelor, reducând riscul pierderilor prin scurgere în apele subterane. Biocharul îmbunătățește, de asemenea, întinderea solului, porozitatea, capacitatea de reținere a apei, capacitatea de schimb cationic (CEC), biologia solului și eficiența îngrășămintelor. Biocharul este o formă stabilă de carbon organic din sol, care reține carbonul pentru mii de ani.

Acestea sunt doar câteva dintre ideile prezentate în documentul american. Vom reveni, cu altele, într-un articol viitor.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: