Data publicării: 28 mai 2020

Pentru a preveni lipsa apei pe teritoriul UE, Parlamentul European a decis, la mijlocul acestei luni, aprobarea Regulamentul întocmit de Comisie privind refolosirea apei uzate din rețelele urbane.

Noua lege definește pentru prima dată cerințele minime la nivel european pentru ca apa recuperată (adică apele reziduale urbane care au fost tratate într-o stație de epurare) să fie utilizată în scopuri agricole într-un mod sigur, protejând oamenii și mediul.

Apa epurată va fi folosită pentru irigații

Noile reguli vizează să asigure reutilizarea pe o scară mai largă a apelor reziduale tratate, pentru a limita utilizarea apei din pânza freatică și din resursele subterane. Scăderea nivelului apei subterane, în special din cauza folosirii în sistemele de irigații agricole, dar și a utilizării industriale și dezvoltării urbane, este una dintre principalele amenințări pentru rezervele de apă ale UE.

„Ziua de astăzi marchează o altă etapă importantă către trecerea la o economie circulară în ceea ce privește managementul resurselor de apă. În acest fel, pas cu pas, aducem rezultate concrete pentru mediu”, a declarat dna. Simona Bonafè, europarlamentarul care a inițiat și condus acest proiect. „Am putea reutiliza 6,6 miliarde de metri cubi de apă până în anul 2025, comparativ cu 1,1 miliarde de metri cubi pe an, cât refolosim acum. Aceasta ar necesita o investiție mai mică de 700 de milioane EUR și ne-ar permite să refolosim mai mult de jumătate din volumul actual de apă care provine de la stațiile de epurare UE disponibile teoretic pentru irigare, evitând mai mult de 5% din extracția directă din corpurile de apă și apele subterane”, a mai adăugat domnia sa.

Măsurile adoptate vor intra în vigoare în a douăzecea zi de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, adică aproape de sfârșitul lunii mai, și se vor aplica efectiv la trei ani de la intrarea în vigoare.

Conform raportului Comisiei privind politica europeană privind politica în domeniul deficitului de apă și al secetei, cantitatea insuficientă de apă rămâne o problemă serioasă pentru multe state membre. Cel puțin 11% din populația europeană și 17% din teritoriul său au fost afectate de deficitul de apă. În timpul verii, peste jumătate din populația din regiunea mediteraneană este afectată de problema deficitului de apă.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: