Data publicării: 26 iulie 2019

Comuna Grajduri este situată în sudul Municipiului Iași, într-o zonă colinară, înconjurată de pășuni bogate. De aici și numărul mare de crescători de animale, în special ovine, caprine și cabaline. Din grupul de fermieri prezenți la discuții în data de 17 iulie 2019, îți atrage atenția tanti Maria (n.r. Netcă Ana Maria), crescător de animale cu experiență și femeie hotărâtă, desprinsă parcă din tabloul sadovenian al romanului Baltagul.

– Cum aţi aflat de această întâlnire ?

Un vecin de-al meu lucrează la primărie şi ne-a anunţat de acest grup de lucru. Am venit cu teamă, deoarece prin sat se vorbeşte că se vor introduce taxe noi pentru crescătorii de animale, pe motiv că poluăm mediul. Mă bucur că nu este vorba de aşa ceva şi că ne-am adunat să aflăm cum să combatem împreună poluarea apei cu nutrienţi.

– Aveţi multe animale ?

De la marginea platformei de gunoi, ne arată mândră stâna…

– Vedeţi acolo, în vârful dealului? Acolo, am 30 ha de păşune şi circa 300 de oi şi capre, iar mai la stânga este stâna unui cumnat de-al meu, şi el tot cioban.

– Care este cea mai mare problemă cu care vă confruntaţi?

– Probleme ar fi mai multe… Una dintre ele este lipsa forţei de muncă. Ciobanii noştri sunt bătrâni, iar cei tineri nu vor să înveţe această meserie. Eu am trei copii, dar nu prea se îndeamnă să devină crescători de animale. Speranţa este în fata cea mică care vrea să se facă doctor veterinar. Apoi, ar mai fi lipsa pieţei de desfacere, produci, dar nu prea ai cui să vinzi.

– Tanti Maria, scăpăm de poluarea cu nutrienţi?

– Vedeţi dvs., azi am aflat că problema este mai complexă… Eu înţeleg că sunt reguli şi că trebuie să respectăm Codul de bune practici agricole, dar dacă eu sau dumneata îl respectăm şi alţii nu? Atunci nu ne-am chinuit degeaba? Fermierii trebuie să înţeleagă că în această chestiune trebuie să procedăm unitar, că altfel se alege praful. Eu am speranţă că oamenii vor înţelege că aceste măsuri sunt spre binele lor şi că altfel nu se poate.

(A consemnat Cătălin Galan)