Data publicării: 20 februarie 2019

Conform Codului de bune practici agricole (CBPA), deja prezentat dvs., „gestionarea corectă a gunoiului de grajd se face prin amenajarea unor sisteme de stocare”. Acestea pot fi individuale (gospodărești), comunale sau o combinație a celor două.

CBPA precizează principalele elemente de care trebuie să se țină cont încă din stadiul de proiectare a fermelor și gospodăriilor, atunci când se stabilesc locul și dimensiunile platformelor:

  • amplasarea în afara zonelor sensibile la poluare și departe de sursele de apă;
  • capacitate de stocare suficientă;
  • construcție corespunzătoare, care să înglobeze toate sistemele de siguranță și protecție;
  • condiții de exploatare în siguranță, optime și eficiente;
  • căi corespunzătoare de acces;
  • protecție împotriva incendiilor;
  • protecție împotriva eventualelor scurgeri din hidranți (acolo unde e cazul).

Atenție: depozitarea dejecțiilor în gropi (bazine) neimpermeabilizate, amenajate direct în pământ, este interzisă din mai multe motive, în primul rând ecologice!

Locul cel mai potrivit pentru platforme, conform Codului, se află pe o suprafață plană sau ușor înclinată. Distanța față de râuri, canale, iazuri sau orice alte corpuri de apă trebuie să fie de cel puțin 100 de metri. Deasemenea, trebuie păstrată o distanță de cel puțin 50 de metri față de locuințe și surse de apă potabilă.

În cazul în care respectarea acestor distanțe nu este posibilă, platforma se va amplasa la cel mai îndepărtat punct în aval (în jos) de sursa de apă.

CBPA mai precizează că proprietarului îi revine sarcina ca înainte de a stabili locul de amplasare a platformei să observe modul de curgere a apelor pe parcelă și să se asigure că amplasează adăpostul în aval față de fântâni și de direcția de curgere a apei freatice.

Gunoiul de grajd nu trebuie amplasat în calea apei pluviale!

Dacă spațiul de depozitare este prevăzut cu acoperiș, apa scursă de pe acesta trebuie direcționată departe de bălegar!

Atenție: în cazul platformelor sistemelor intensive de creștere a animalelor, trebuie avut în vedere și Ordinul ministrului sănătății nr. 119/2014, care stabilește o distanță minimă de 500 de metri față de locuințe pentru dejecțiile de la vite și 100 de metri pentru dejecțiile de la porc.