Data public─ârii: 20 februarie 2019

Conform Codului de bune practici agricole (CBPA), deja prezentat dvs., ÔÇ×gestionarea corect─â a gunoiului de grajd se face prin amenajarea unor sisteme de stocareÔÇŁ. Acestea pot fi individuale (gospod─âre╚Öti), comunale sau o combina╚Ťie a celor dou─â.

CBPA precizeaz─â principalele elemente de care trebuie s─â se ╚Ťin─â cont ├«nc─â din stadiul de proiectare a fermelor ╚Öi gospod─âriilor, atunci c├ónd se stabilesc locul ╚Öi dimensiunile platformelor:

  • amplasarea ├«n afara zonelor sensibile la poluare ╚Öi departe de sursele de ap─â;
  • capacitate de stocare suficient─â;
  • construc╚Ťie corespunz─âtoare, care s─â ├«nglobeze toate sistemele de siguran╚Ť─â ╚Öi protec╚Ťie;
  • condi╚Ťii de exploatare ├«n siguran╚Ť─â, optime ╚Öi eficiente;
  • c─âi corespunz─âtoare de acces;
  • protec╚Ťie ├«mpotriva incendiilor;
  • protec╚Ťie ├«mpotriva eventualelor scurgeri din hidran╚Ťi (acolo unde e cazul).

Aten╚Ťie: depozitarea dejec╚Ťiilor ├«n gropi (bazine) neimpermeabilizate, amenajate direct ├«n p─âm├ónt, este interzis─â din mai multe motive, ├«n primul r├ónd ecologice!

Locul cel mai potrivit pentru platforme, conform Codului, se afl─â pe o suprafa╚Ť─â plan─â sau u╚Öor ├«nclinat─â. Distan╚Ťa fa╚Ť─â de r├óuri, canale, iazuri sau orice alte corpuri de ap─â trebuie s─â fie de cel pu╚Ťin 100 de metri. Deasemenea, trebuie p─âstrat─â o distan╚Ť─â de cel pu╚Ťin 50 de metri fa╚Ť─â de locuin╚Ťe ╚Öi surse de ap─â potabil─â.

├Än cazul ├«n care respectarea acestor distan╚Ťe nu este posibil─â, platforma se va amplasa la cel mai ├«ndep─ârtat punct ├«n aval (├«n jos) de sursa de ap─â.

CBPA mai precizeaz─â c─â proprietarului ├«i revine sarcina ca ├«nainte de a stabili locul de amplasare a platformei s─â observe modul de curgere a apelor pe parcel─â ╚Öi s─â se asigure c─â amplaseaz─â ad─âpostul ├«n aval fa╚Ť─â de f├ónt├óni ╚Öi de direc╚Ťia de curgere a apei freatice.

Gunoiul de grajd nu trebuie amplasat în calea apei pluviale!

Dac─â spa╚Ťiul de depozitare este prev─âzut cu acoperi╚Ö, apa scurs─â de pe acesta trebuie direc╚Ťionat─â departe de b─âlegar!

Aten╚Ťie: ├«n cazul platformelor sistemelor intensive de cre╚Ötere a animalelor, trebuie avut ├«n vedere ╚Öi Ordinul ministrului s─ân─ât─â╚Ťii nr. 119/2014, care stabile╚Öte o distan╚Ť─â minim─â de 500 de metri fa╚Ť─â de locuin╚Ťe pentru dejec╚Ťiile de la vite ╚Öi 100 de metri pentru dejec╚Ťiile de la porc.