Data public─ârii: 20 octombrie 2021

Reforma agrară din 1921 a reprezentat un moment-cheie pentru dezvoltarea agriculturii românești. Istoricii și economiștii, deopotrivă, sunt de părere că această reformă a determinat dezvoltarea pe o anumită cale a agriculturii românești. Pe lângă efectele economice a avut și o seamă de efecte în plan social.

Urm─ârile sale au fost vizibile p├ón─â ├«n anii 50, c├ónd a avut loc colectivizarea. Dup─â anul 1990, a ├«nceput din nou s─â produc─â efecte, c─âci retroced─ârile de terenuri au avut loc, ├«ntr-o foarte mare m─âsur─â, ├«n concordan╚Ť─â cu suprafe╚Ťele atribuite ╚Ť─âranilor ├«n anul 1921.

Nici ast─âzi nu s-au schimbat prea multe!

├Än urma Reformei, marea proprietate funciar─â s-a redus la 15ÔÇô17% din suprafa╚Ťa arabil─â a ╚Ť─ârii. Conform unor anali╚Öti, prefacerea marii propriet─â╚Ťi funciare ├«n mic─â proprietate ╚Ť─âr─âneasc─â a avut, dincolo de efectele sociale, un impact economic negativ. Conform altora, a avut marele merit de a asigura unei mari majorit─â╚Ťi a locuitorilor din mediul rural mijloacele necesare traiului. S─â nu uit─âm c─â dintre cei peste 2.309.000 de ╚Ť─ârani s─âraci ├«nscri╚Öi pe liste, au primit p─âm├ónt 1.479.000, adic─â 64%. Cu aceea╚Öi ocazie a fost rezolvat─â ╚Öi problema islazurilor comunale ╚Öi a locurilor de p─â╚Öunat, care, p├ón─â atunci se aflaser─â ├«n majoritatea lor cov├ór╚Öitoare ├«n proprietatea boierilor. Ca urmare, pentru a putea cre╚Öte vite, ╚Ť─âranii trebuiau s─â ajung─â la ├«nvoieli ├«mpov─âr─âtoare, ├«n schimbul permisiunii de a p─â╚Öuna vitele.

Efectul acestei schimbări a devenit vizibil încă din primii ani de după Reformă. Veniturile gospodăriilor agricole au crescut constant, o pondere tot mai însemnată provenind din zootehnie.

├Än anul 1930, lucrurile se ├«nf─â╚Ťi╚Öau astfel: ├«n Rom├ónia erau ├«nregistrate 3.281.000 de exploata╚Ťii agricole. Dintre acestea doar 2.700 erau mai mari de 500 ha, c─ârora li se ad─âugau alte 9.500 cu suprafa╚Ťa cuprins─â ├«ntre 100 ╚Öi 500 ha.

La polul opus se aflau cele 2.460.000 de gospod─ârii cu suprafe╚Ťe sub 5 ha, urmate de alte 460.000 de exploata╚Ťii cu suprafe╚Ťe cuprinse ├«ntre 5 ╚Öi 10 ha.

Ast─âzi, ├«n Rom├ónia exist─â ├«n jur de 15.000 de ferme cu o suprafa╚Ť─â de peste 100 ha, dar sunt ├«nregistrate peste 3.000.000 de exploata╚Ťii agricole mai mici de 50 de hectare.

Ceea ce s-a schimbat radical, ├«ns─â, este ponderea agriculturii ├«n Produsul Intern Brut (PIB). La ora actual─â doar 5% din acesta provine din agricultur─â. Cu toate acestea, lucrurile r─âm├ón constante, ├«n esen╚Ťa lor: f─âr─â agricultur─â nu exist─â hran─â ╚Öi, deci, nici via╚Ť─â!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: