Data public─ârii: 8 aprilie 2019

├Än dorin╚Ťa de a veni c├ót mai mult ├«n sprijinul activit─â╚Ťii de zi cu zi a celor care apeleaz─â la platforma noastr─â pentru informare, inaugur─âm o nou─â resurs─â de informa╚Ťii agrometeorologice. Toate datele furnizate ├«n cadrul sec╚Ťiunii ÔÇ×Meteo pentru fermieriÔÇŁ au ca surs─â Administra╚Ťia Na╚Ťional─â pentru Meteorologie ╚Öi vor fi actualizate zilnic.

Informa╚Ťii utile, actualizate zilnic

Aceast─â sec╚Ťiune va fi orientat─â pe trei componente. Prima dintre ele, ÔÇ×Buletinul agrometeorologicÔÇŁ va prezenta principalele date prognozate pentru starea vremii ÔÇô presiunea atmosferic─â, umiditatea aerului ╚Öi a solului, viteze v├óntului, temperatura, etc ÔÇô corelate cu efectele lor asupra culturilor agricole. Astfel, fermierii vor avea posibilitatea s─â ├«╚Öi programeze anumite lucr─âri (sau, dimpotriv─â, s─â le am├óne) ├«nc─â din vreme. Acest ajutor va conduce la posibilitatea aplic─ârii unui management mai bun al activit─â╚Ťii. Spre exemplu, va putea fi am├ónat─â aplicarea unor fertiliz─âri cu azot, ╚Ötiind c─â va urma ploaia. ├Än caz contrar, substan╚Ťa aplicat─â n-ar fi f─âcut dec├ót s─â polueze apele din zon─â, fiind sp─âlat─â ├«nainte de a fi folosit─â de plante.

O a doua rubric─â a sec╚Ťiunii va fi dedicat─â rezervei de umiditate din sol, pe diverse sec╚Ťiuni de ad├óncime. ├Än func╚Ťie de aceste date, fermierii vor putea s─â planifice mai bine perioadele de sem─ânat, dar ╚Öi s─â stabileasc─â ad├óncimile optime. De asemenea, irig─ârile vor putea fi mai bine programate, at├ót ca intervale, c├ót ╚Öi ├«n ceea ce prive╚Öte cantit─â╚Ťile. Inclusiv fenofazele culturilor vor putea fi prognozate mai exact dac─â se va cunoa╚Öte ╚Öi rezerva de umiditate din sol, ca s─â nu mai vorbim despre u╚Öurarea deciziei de a trece sau nu la recoltarea anumitor culturi.

├Än sf├ór╚Öit, cea de-a treia rubric─â va prezenta o estimare a evolu╚Ťiei temperaturilor ╚Öi a precipita╚Ťiilor pentru urm─âtoarele patru s─âpt─âm├óni. Aceste date vor fi prezentate pentru fiecare regiune a ╚Ť─ârii. ├Än mod special vor fi prezentate datele la care apari╚Ťia precipita╚Ťiilor are probabilitate maxim─â. Ceea ce nu poate fi prev─âzut ├«ns─â ├«n aceast─â sec╚Ťiune, sunt fenomenele extreme, precum furtuni puternice, c─âderi de grindin─â sau altele asemenea!

În concluzie, fermierii care vizitează platforma apanoastra.ro vor avea la îndemână un nou instrument care le va permite să-și organizeze activitatea mai bine și să apere apa mai eficient!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: