Data public─ârii: 27 noiembrie 2020

Parlamentul ╚Öi Consiliul European au adoptat o pozi╚Ťie comun─â privind crearea unui pachet suplimentar de recuperare pentru fermierii, produc─âtorii de alimente ╚Öi zonele rurale din UE.

Negociatorii au convenit ca toate fondurile s─â fie puse la dispozi╚Ťie pentru comunit─â╚Ťile rurale din UE ├«n anii 2021 ╚Öi 2022. Aproximativ 30% din ajutorul de 8,7 miliarde EUR va deveni disponibil ├«n 2021, iar restul de 70% ar fi eliberat ├«n 2022, spune textul convenit.

Ajutoare prioritare pentru bunăstarea animalelor și instalarea tinerilor fermieri

Deputa╚Ťii europeni doresc ca cel pu╚Ťin 37% din fondurile de recuperare s─â fie destinate fermelor ecologice, pentru ac╚Ťiuni legate de mediu ╚Öi clim─â ╚Öi pentru bun─âstarea animalelor.

Alte 55 de procente din fond vor sprijini startup-urile tinerilor fermieri ╚Öi investi╚Ťiile la ferm─â care contribuie la o recuperare rezilient─â, durabil─â ╚Öi digital─â. Ponderea fondurilor de redresare pe care ╚Ť─ârile UE le vor cheltui pentru practicile benefice pentru mediu nu ar trebui s─â fie mai mic─â dec├ót procentul din pachetul de dezvoltare rural─â al UE pe care ├«l cheltuiesc ├«n prezent ├«n acest scop.

Investi╚Ťiile f─âcute de fermieri ╚Öi procesatori de alimente care contribuie la o redresare economic─â durabil─â ╚Öi digital─â pot fi sprijinite cu fonduri nerambursabile reprezent├ónd p├ón─â la 75% din costurile totale. Deputa╚Ťii au reu╚Öit, de asemenea, s─â m─âreasc─â plafonul pentru ajutorul acordat din Fondul de dezvoltare rural─â pentru instalarea tinerilor fermieri de la 70.000 la 100.000 de euro.

ÔÇ×Am reu╚Öit ├«ntr-un termen foarte scurt s─â fim de acord c─â ajutorul financiar necesar disperat pentru fermierii, produc─âtorii de alimente ╚Öi beneficiarii din mediul rural va fi eliberat rapid. Acum trebuie s─â finaliz─âm rapid negocierile privind regulile PAC pentru 2021 ╚Öi 2022, astfel ├«nc├ót, p├ón─â la sf├ór╚Öitul anului, s─â avem reguli relevante aprobate pentru a ajuta fermierii s─â fie mai rezisten╚Ťi ├«n viitorÔÇŁ, a declarat pre╚Öedintele Comitetului pentru agricultur─â, Norbert Lins.

Acest acord va trebui să intre în vigoare în cadrul noii Politici Agricole Comune (PAC) și să fie aplicabil începând cu 1 ianuarie 2021.

Pentru fermierii rom├óni acest ajutor poate ├«nsemna inclusiv un ├«ndemn pentru cre╚Öterea animalelor ├«n condi╚Ťii mai bune, ├«n ferme mai moderne. Astfel se pot ├«mbun─ât─â╚Ťi inclusiv sistemele de colectare ╚Öi managementul gunoiului de grajd, ├«n vederea unei mai bune protec╚Ťii a apelor ├«mpotriva polu─ârii!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: