Data publicării: 31 ianuarie 2022

Deși poate părea că sună panicard, adevărul este că deja ne aflăm cam în ultimele zile în care se poate face în liniște revizia utilajelor agricole. Foarte curând, mare parte dintre ele vor intra în teren și vor avea de lucru din plin până la vară.

Nu vă lăsați pe mâna oricui!

Sunt ultimele zile în care tractoarele sunt lăsate ceva mai mult timp la odihnă. Nu că s-ar afla în concediu, căci se găsesc destule nutrețuri ori alte lucruri de transportat. De asemenea, gunoiul de grajd trebuie și el dus la platforme. Ca să nu mai pomenim despre zăpada care trebuie curățată, acolo unde a căzut în exces.

Dincolo de toate acestea, fermierii trebuie să ia legătura cu reprezentanții firmelor care se ocupă de service, pentru a programa reviziile, dacă nu au făcut-o până acum. Altfel, se pot pomeni cu surpriza că, în plină campanie, vor trebui să lucreze câte o zi sau două cu tractoare mai puține.

Dar nu numai tractoarele, ci și celelalte utilaje agricole trebuie revizuite, reparate, dacă este cazul, și pregătite pentru a pleca la lucru. Foarte curând va fi nevoie de discuri și/sau combinatoare. Mașinile de împrăștiat fertilizanți vor intra și ele în funcțiune cât de curând. Semănătorile nu mai au nici ele prea mult „de dormit”.

Foarte important este cu cine lucrați, atunci când faceți revizia mașinilor și utilajelor. E adevărat că, în majoritatea cazurilor, operațiunile sunt mai scumpe dacă sunt efectuate de către angajații firmelor autorizate. Întotdeauna se găsește câte „un băiat priceput”, care lucrează mai ieftin. Dar, pe de altă parte, reprezentanții firmelor lucrează așa cum recomandă protocoalele producătorului mașinii, folosesc piese recomandate de acesta și, cel mai important, oferă garanție! Ceea ce „băieții pricepuți” nu prea fac…

Un aspect care trebuie privit cu responsabilitate este cel legat de colectarea fluidelor din motoare, care sunt schimbate. Nu trebuie să mai spunem încă o dată cât de poluante sunt uleiurile, fie ele hidraulice sau de ungere, și nici cât de corozive sunt lichidul de frână ori antigelul. De aceea, orice scurgeri ale acestor lichide trebuie colectate în recipiente corespunzătoare și predate firmelor care se ocupă de reciclarea sau neutralizarea lor.

Astfel, contribuim la păstrarea curățeniei mediului din jurul fermelor noastre!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: