Data publicării: 1 noiembrie 2021

Iată-ne și la începutul lunii noiembrie! Peste foarte puțin timp începe perioada de interdicție a aplicării îngrășămintelor pe teren. Aceasta înseamnă că a mai rămas foarte puțină vreme pentru a pregăti platformele de colectare în conformitate cu normele prevăzute în Programul de Acțiune (PA), obligatoriu pentru fermieri!

Atenție la capacitatea de stocare!

Una dintre prevederile foarte importante ale PA se referă la depozitarea gunoiului de grajd pe câmp. În primul rând, actul normativ consideră că „depozitarea în câmp trebuie privită ca o excepţie, nu ca o regulă, și ea nu trebuie confundată cu simpla aruncare a gunoiului de grajd în afara gospodăriei, din lipsa unor capacitați conforme de stocare”.

Foarte important este și că gunoiul de grajd nu poate fi depozitat în grămezi temporare mai mult de 180 de zile și nici mai târziu de momentul începerii perioadei de interdicție. Acesta se va împrăștia înainte de începerea perioadei de interdicție! Deci, toate grămezile care încă mai există în câmp trebuie împrăștiate în zilele următoare, înainte de a începe perioada de interdicție!

Tot în aceste zile trebuie verificate și, la nevoie reparate, reconstruite ori extinse platformele de depozitare a gunoiului de grajd. Acolo unde există platforme comunale de colectare și depozitare, lucrurile sunt mai simple. Capacitățile existente în gospodării trebuie să poată face față cantității de gunoi care se strânge între două drumuri la platformă. În schimb, acolo unde nu există platforme comunale, lucrurile devin mai complicate. Capacitatea de stocare trebuie să fie astfel calculată încât să asigure stocarea pentru o perioadă mai mare cu o lună decât intervalul de interdicţie pentru aplicarea pe teren a îngrăşămintelor organice.

Cantitățile de gunoi de grajd pot fi estimate foarte simplu, cu ajutorul Tabelului 2, existent în PA, disponibil prin click aici, sau prin intermediul site-ului. Calculul se face pe baza numărului de animale din fiecare specie, aflate în gospodărie.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: