Data publicării: 13 iulie 2020

Așa după cum s-a constatat încă de multă vreme, cu cât animalele beneficiază de condiții mai bune, cu atât e mai ridicată calitatea produselor rezultate. De aceea, cel puțin în statele membre ale UE, sunt impuse standarde tot mai înalte pentru crearea unor condiții de viață cât mai bune pentru animale.

Implementarea măsurilor de bunăstare a animalelor aduce subvenții suplimentare!

Există două categorii de standarde pe care UE le are în vedere pentru creșterea animalelor. O serie dintre ele sunt cele minimale, a căror respectare este obligatorie. Acestea se referă la crearea acelor condiții care să permită ca animalele să nu fie chinuite, iar modul în care trăiesc să nu devină o sursă de primejdii pentru mediu și pentru comunitățile din preajma lor. Un recent semnal de alarmă în acest sens a fost tras în toamna anului trecut, când un vas destinat transportului de animale s-a scufundat la Năvodari. Cercetările au demonstrat că vaporul era supraîncărcat cu oi, iar dintre animalele aflate la bord n-a putut fi salvată decât o parte nesemnificativă. Ulterior acestui eveniment, la nivelul UE s-a decis elaborarea unor reguli noi privind condițiile minimale pentru transportul animalelor.

La polul opus tipului de standarde despre care am vorbit se află măsurile destinate să crească confortul animalelor. Implementarea lor de către fermieri este stimulată prin acordarea unor subvenții suplimentare, destul de substanțiale. Astfel, construirea de adăposturi moderne, cu spațiu mai mare alocat animalelor, dispozitive de răcorire pe timp de caniculă, de exemplu, instalarea de sisteme de alimentare cu apă proaspătă sau a periilor de scărpinat sunt recompensate prin mărirea subvențiilor.

Există două programe speciale, pentru păsări și, respectiv, pentru porcine, care se derulează în cadrul PNDR 2014 – 2020 și care, doar pentru anul acesta au beneficiat de aproape 67 milioane de euro.

Mai multe date concrete referitoare la aceste standarde, precum și la modul cum pot fi accesate fondurile aferente, puteți afla consultând site-ul APIA sau pe cel al MADR.

În încheiere, este important de menționat faptul că un obiectiv comun al implementării acestor standarde este și acela al unei mai bune gestionări a gunoiului de grajd. Printre alte rezultate se realizează și evitarea poluării apelor din pânza freatică cu azot provenit din aceste surse!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: