Primăvara este foarte important ca în livezi, vii, sere și solarii să se aplice tratamente împotriva dăunătorilor. Dar pentru aceasta nu trebuie să se folosească, în mod necesar, substanțe chimice. Există și tratamente ecologice, care dau rezultate la fel de eficiente.
Nicotina și sulfatul feros, ingrediente eficiente pentru insecticide și fungicide
Un fungicid eficient este soluția cu calaican. 100 g calaican (sulfat feros), 200 g var nestins și 10 l apă sunt ingredientele necesare. Calaicanul se dizolvă în 5 litri de apă. Varul se stinge separat în puțină apă. Cele două soluții se amestecă, se completează până la 10 litri, se amestecă bine din nou, apoi se filtrează. Soluția astfel obținută are concentrația de 1% și se folosește ca atare pentru stropirea pomilor și a arbuștilor fructiferi, atât ca fungicid, cât și împotriva melcilor și a limacșilor.
Nicotina este un compus natural care poate fi utilizat ca insecticid cu mult succes. Pentru că este organic, el se descompune foarte curat în mediul natural.
O primă rețetă se prepară din 2 grame sulfat de nicotină (de la farmacie) și 4 grame săpun verde, care se dizolvă într-un litru de apă. Soluția astfel obținută se folosește pentru a stropi plantele din sere, solarii sau din casă.
O altă soluție se prepară prin macerarea a 1 kg. frunză de tutun în 500 ml. alcool etilic de 96º. Frunzele, bine mărunțite se lasă în alcool, într-un recipient bine închis, la loc răcoros, timp de două săptămâni. Din când în când se mai agită. Soluția obținută se filtrează și se folosește, în concentrații de 0,2 – 0,5% pentru stropirea plantelor atacate de dăunători.
Pentru flori se poate folosi și soluția obținută prin macerarea a 80 g praf de tutun și 5 g săpun, timp de trei zile, într-un litru de apă. După filtrare, soluția astfel obținută se pulverizează direct pe flori.
O altă variantă de insecticid se prepară prin amestecarea a un litru de lapte cu 500 ml petrol lampant și zece litri de apă. Se amestecă laptele cu petrolul, agitându-se bine, până la obținerea unei emulsii. După aceea, se adaugă apa, amestecând continuu. Emulsia rezultată se aplică cu o pensulă fină în locurile atacate de paraziți.