Data publicării: 17 mai 2022

În acest sezon, atât la cultura mare, cât și în livezi și vii, se aplică tratamentele fito-sanitare. Pe de altă parte, tot acum este și sezonul în care albinele produc o mare parte din mierea pe care o realizează de-a lungul anului. Cum reușim să împăcăm aceste aspecte?

Apicultorii și fermierii sunt verigi ale aceluiași lanț

A doua jumătate a lunii mai este perioada în care rolul albinelor în culturi se face simțit în cel mai înalt grad. În acest sezon are loc înflorirea la multe dintre culturi și este nevoie de prezența albinelor pentru realizarea polenizării și, ca efect, a legării rodului.

Tot în acest sezon, însă, încep să apară și atacurile a diferiți dăunători ai culturilor, fie că vorbim despre insecte sau fungi. Pentru a păstra recoltele, este necesară aplicarea unor tratamente cu pesticide.

Cele două aspecte prezentate anterior sunt la fel de importante și pot pune în dificultate pe mulți fermieri. Și totuși, așa după cum practica a demonstrat-o, există soluții de a le armoniza.

Prima soluție, și cea mai la îndemână, este utilizarea pesticidelor care nu sunt toxice pentru albine. Acestea există și sunt foarte răspândite. Este suficient doar să întrebați distribuitorii de produse fito-sanitare.

O obligație care le revine tuturor fermierilor este aceea de a anunța apicultorii din proximitate înainte de a aplica tratamentele. Informarea trebuie să cuprindă și substanțele ce vor fi utilizate. Aflați în cunoștință de cauză, proprietarii de stupi vor ști cum să-și păzească albinele!

O altă obligație importantă este și aceea ca la aplicarea tratamentelor să se respecte dozele și concentrațiile recomandate de producători, precum și măsurile de prevenire a poluării. Doze mai mari sau concentrații mărite nu înseamnă și o mai bună protecție. Dimpotrivă, de multe ori pot afecta culturile!

Și să nu uităm: agricultura fără albine, insecte polenizatoare în general, ar fi imposibilă. Dar și reciproca este valabilă: agricultura oferă albinelor o mare parte din hrană. E suficient să ne gândim la mierea de rapiță sau de floarea soarelui.

În concluzie, între agricultori și apicultori trebuie să existe o bună colaborare, în folosul reciproc! În fond, și unii și ceilalți sunt verigi ale aceluiași lanț alimentar.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: