Data public─ârii: 24 mai 2022

Gr├óul este una dintre culturile de baz─â din Rom├ónia. Tocmai de aceea, trebuie s─â se bucure de o aten╚Ťie sporit─â, mai ales ├«n condi╚Ťiile r─âzboiului din Ucraina. ├Än ╚Ťara vecin─â, ac╚Ťiunile de lupt─â au distrus culturile de pe suprafe╚Ťe ├«nsemnate. Prin urmare, este de a╚Öteptat ca cererea de gr├óu rom├ónesc s─â creasc─â serios. ├Än concluzie, nici un bob nu trebuie irosit!

Fusarioza ÔÇô cel mai mare pericol!

Prim─âvara ploioas─â de care am avut parte ridic─â la nivel de urgen┼ú─â maxim─â problema dezvolt─ârii bolilor la cerealele p─âioase. Ploile din ultimele s─âpt─âm├óni nu numai c─â au ref─âcut rezerva de ap─â din sol ┼či au asigurat culturii de gr├óu condi┼úiile necesare pentru ca aceasta s─â treac─â f─âr─â probleme de stres hidric peste o serie de fenofaze critice, dar au produs ┼či condi┼úiile ideale pentru apari┼úia ┼či r─âsp├óndirea anumitor boli specifice. Acest lucru a fost agravat de imposibilitatea aplic─ârii tratamentelor fitosanitare necesare ├«n aceast─â perioad─â. Astfel, fermierii care vor s─â ob┼úin─â recolte calitative de gr├óu ┼či orz, trebuie s─â aplice tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor foliare ┼či ale spicului.

Dintre bolile spicului de gr├óu, una dintre cele mai periculoase este fuzarioza spicelor (Fusarium spp.), cunoscut─â ┼či sub numele de arsura, ├«nro┼čirea sau albirea spicelor. Infec┼úiile cu aceast─â ciuperc─â pot contamina recoltele cu micotoxine, afect├ónd ├«n mare m─âsur─â ┼či securitatea alimentar─â.

Simptomele bolii apar pe spice ┼či pe por┼úiunea de tulpin─â situat─â imediat sub spic. Spicele infectate devin mai moi, apoi ├«┼či pierd clorofila, se albesc treptat ┼či se usuc─â. Ele r─âm├ón mai mici ┼či erecte, comparativ cu cele s─ân─âtoase. Boala poate cuprinde spicul par┼úial sau ├«n ├«ntregime. Dac─â atacul apare ├«nainte de ├«nflorire, spicele r─âm├ón seci, iar c├ónd se produce dup─â ├«nflorire, intervine ┼či┼čt─âvirea boabelor.

Boabele din spicule┼úele albite sunt zb├órcite, de culoare albicioas─â, mat─â ┼či mai mici dec├ót cele din por┼úiunile neinfectate ale spicului. Masa a o mie de boabe infectate este mult mai sc─âzut─â ┼či, de regul─â, aceste boabe nu germineaz─â. Aceste boabe sunt cele mai periculoase pentru transmiterea bolii ├«n c├ómp. Infec┼úiile sunt favorizate de ploile frecvente din perioada de la ├«nspicare p├ón─â la ├«nflorire.

Impactul poten┼úial al unor astfel de infest─âri poate fi devastator pentru afacerile din agricultur─â. Primele efecte se pot traduce prin sc─âderea indicilor de calitate ┼či prin diminuarea productivit─â┼úii medii ├«n condi┼úiile ├«n care plantele nu vor parcurge f─âr─â sincope ultimele etape.

În cazuri extrem de îmbolnăvire, se poate discuta despre imposibilitatea de a comercializa o parte sau întreaga producţie, în contextul în care condiţiile de calitate impuse de achizitorii internaţionali au fost întărite în ultimele luni.

Tratamentul este la ├«ndem├ón─â, pe pia╚Ť─â exist├ónd o gam─â larg─â de produse, de la diver╚Öi produc─âtori. Dar, ca efectul s─â fie garantat, tratamentele trebuie aplicate ├«nc─â de la primele semne ale bolii sau chiar preventiv!

├Än concluzie, nu sc─âpa╚Ťi din ochi culturile de gr├óu!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: