Data publicării: 2 mai 2019

În ceea ce privește fructele, vedeta lunii mai o reprezintă căpșunile. Dealtfel, acestea sunt primele fructe care apar în culturile tradiționale din țara noastră. Dacă prin curțile gospodarilor acestea produc câteva fructe, pentru desfătarea gusturilor familiei și fără ajutor, în culturile comerciale este nevoie de unele tratamente și lucrări specifice.

Lipsa de apă are efecte puternice asupra recoltei

Din cauza sistemului lor radicular destul de slab dezvoltat, căpșunul este foarte sensibil la lipsa de apă. Există patru feno-faze în care seceta, chiar de scurtă durată are efecte dezastruoase. Cel puțin două dintre acestea sunt cuprinse în luna mai. Cele patru faze sunt formarea inflorescențelor, formarea și creșterea fructelor, maturarea fructelor și perioada de după recoltare. Dacă în aceste perioade este secetă, atunci devin necesare irigațiile. În general, specialiștii recomandă patru – cinci stropiri, cu o normă de 400 m.c/ha.

În ceea ce privește necesarul de nutrienți, pentru o producție bogată și de calitate sunt necesare fertilizările sintetice. În prima fază, de formare a fructelor, este necesară asigurarea unui echilibru judicios între azot, fosfor și potasiu. Pe măsură ce fructele se măresc, scade necesarul de azot, în schimb crește cel de fosfor și potasiu. Foarte important este și calciul, a cărui absență determină o sensibilitate la mucegaiuri și o capacitate redusă de păstrare.

În perioada de coacere a fructelor se renunță complet la fertilizarea cu azot, în schimb se administrează calciu, la șapte – zece zile.

În sfârșit, după recoltare se face cosirea căpșunilor, pentru a asigura întinerirea sistemului foliar. După cosire se aplică aproximativ 30% din norma de fertilizare cu azot recomandată și se face o irigare cu cca. 300 m.c/ha. Desigur că această cantitate trebuie corelată și cu precipitațiile existente, pentru că o cantitate prea mare de apă conduce, inevitabil, la poluarea pânzei freatice.

În concluzie, bucuria de a avea căpșuni mari și gustoase implică și responsabilitatea de a le fertiliza corect astfel încât să nu poluăm apa din fântânile proprii!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: