Data publicării: 8 mai 2019

În ultimii ani seceta a devenit o prezență constantă în agricultura românească Dacă până în urmă cu aproximativ un deceniu seceta apărea o dată la doi-trei ani și dura câteva săptămâni, acum se instalează deja din luna mai și, cu unele întreruperi, durează până în iarnă. În aceste condiții, cercetătorii au căutat soluții pentru a crește toleranța culturilor la lipsa de apă.

Căi de a face plantele mai rezistente

Cel mai mult sunt afectate de secetă culturile prășitoare, semănate primăvara. Acestea sunt afectate de lipsa apei aproape toată perioada lor de dezvoltare. Cele de toamnă, de bine, de rău, mai beneficiază de umiditatea acumulată în timpul sezonului rece.

Pentru a ajuta plantele să se dezvolte bine în condițiile unor cantități reduse de precipitații, au fost abordate mai multe strategii, fiecare dintre ele oferind diverse avantaje.

Prima dintre acestea a avut ca obiectiv stimularea sistemului radicular al plantelor. Având rădăcini mai bogate, planta poate exploata mai bine apa existentă în sol. La ora actuală, există diverse tratamente care stimulează dezvoltarea rădăcinilor.

O altă abordare a fost aceea care a căutat să creeze în plantă un sistem mai bun de management al apei. În acest scop au fost dezvoltate substanțe de tratament care să favorizeze o mai bună circulație a apei prin vasele de transport de la nivelul tulpinii și al frunzelor. Pe de altă parte, au fost create soluții care prin o obturare parțială a porilor de pe frunze reduc transpirația și, implicit, pierderea de apă. Și aceste substanțe sunt disponibile pe piață într-o paletă destul de largă.

În sfârșit, o direcție oarecum revoluționară de acțiune a fost aceea în care s-a urmărit modificarea proprietăților solului. Această gamă de substanțe face ca apa să nu se mai infiltreze prin crăpăturile din sol, ci să fie reținută de agregatele de sol de unde, ulterior să fie preluată de plante. De asemenea, aceste adjuvante îmbunătățesc rata de infiltrare a apei în solurile grele, reduc băltirea și spălarea pe adâncime.

În concluzie, există tratamente care cresc rezistența culturilor la secetă, prin utilizarea mai eficientă a apei. În același timp, fiind redusă infiltrarea apei în pânza freatică, este prevenită și eventuala poluare cu azot preluat din sol.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: