Data public─ârii: 17 ianuarie 2020

To╚Ťi cei care au ├«ngrijit vreodat─â o gr─âdin─â ╚Ötiu c─â sunt situa╚Ťii ├«n care aplicarea unor tratamente este absolut necesar─â, dac─â dorim s─â men╚Ťinem ├«n via╚Ť─â plantele. Aplicarea unor substan╚Ťe de protec╚Ťie nu reprezint─â, neap─ârat ╚Öi o poluare. V─â prezent─âm c├óteva re╚Ťete bazate pe ingrediente care se g─âsesc ├«n gospod─ârie, care s-au dovedit eficiente ╚Öi sunt total nepoluante.

O╚Ťetul, usturoiul, hreanul sau za╚Ťul de cafea feresc plantele de boli

├Än ceea ce prive╚Öte buruienile, una dintre cele mai eficiente metode de combatere a lor este folosirea o╚Ťetului. Pulverizarea pe frunzele buruienilor are un efect sigur ╚Öi rapid. Desigur c─â trebuie protejate plantele dorite.

O alt─â metod─â ce nu d─â gre╚Ö este folosirea arz─âtoarelor speciale, cu jet, pentru distrugerea plantelor nedorite. Dar utilizarea acestor dispozitive, care pot fi procurate din comer╚Ť, cere mult─â pruden╚Ť─â, pentru a nu provoca incendii.

Un pesticid excelent, cu spectru foarte larg, este hreanul. Se poate utiliza at├ót ca insecticid, ├«mpotriva afidelor, g├óndacului de Colorado, omizilor, musculi╚Ťelor albe, etc., dar ╚Öi ca antifungic, pentru combaterea b─â╚Öic─ârii frunzelor la pomi. Plantele se stropesc cu un ceai de hrean. La 12 litri de ap─â clocotit─â ├«n prealabil, se pune o r─âd─âcin─â mare de hrean, t─âiat─â ├«n buc─â╚Ťi ╚Öi cca. 100 g. ardei iute uscat sau 400g. ardei iute verde. Dup─â ce se r─âce╚Öte, se strecoar─â ╚Öi se folose╚Öte ca atare.

Usturoiul este ╚Öi el un excelent produs antibacterian ╚Öi antifungic. Plantele se stropesc cu o solu╚Ťie ob╚Ťinut─â din 10 litri de ap─â, la care s-au ad─âugat 10 ÔÇô 15 c─âp─â╚Ť├óni de usturoi zdrobit sau pisat. Efectul este foarte bun, mai ales ├«n cazul pomilor.

Contra afidelor, gândacilor lânoși, dipterelor, furnicilor și altor insecte, se poate folosi și ceaiul din coji de citrice. Un litru de apă clocotită se toarnă peste coaja provenită de la trei fructe. După 24 de ore se strecoară și se folosește ca atare pentru stropirea plantelor.

O barier─â de netrecut pentru insectele t├ór├ótoare poate fi f─âcut─â ╚Öi din za╚Ť de cafea. Dup─â ce s-a r─âcit, za╚Ťul se presar─â ├«mprejurul plantelor pe care dorim s─â le protej─âm. Insectele nu vor trece peste perimetrul astfel ÔÇ×securizatÔÇŁ. Pisicile vor evita ╚Öi ele zona. Iar ca bonus, za╚Ťul este ╚Öi un ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt excelent.

├Än concluzie, pe suprafe╚Ťele nu prea mari, se poate evita tratamentul cu substan╚Ťe poluante, folosind solu╚Ťii naturale.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: